проф. Атанас Герджиков
На снимката: проф. Атанас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков е преизбран за ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“. За него гласуваха 254 от членовете на Общото събрание. Той беше единственият кандидат, който направи отчет за свършеното през изминалия мандат и начерта целите пред университета. Изслушването и дискусията в Алма матер продължи над 6 часа.

Старият-нов ректор заяви, че целите в новия 4-годишен мандат са свързани с повишаването на държавната субсидия, собствените приходи на висшето училище, оптимизиране на разходите, осигуряване на допълнителни средства за 60% увеличение на заплатите, средства за ремонти и поддръжка на сградния фонд.

„В новия мандат предстои да проведем големия разговор, който водят всички университети – как да се развива Алма матер, защото технологиите напреднаха много, а ние не успяваме да наваксаме – заяви преизбраният ректор – По цял свят се води разговор как студентите да получават адекватни знания, умения и да бъдат гъвкави цял живот.“

На въпрос за диалога с държавата, Герджиков заяви, че досега е бил много добър, въпреки че на моменти е имало и комуникационни недоразумения.

„Реформата във висшето образование е единствената много успешна реформа в този тип сфери. МТСП и здравното министерство полагат много усилия, но срещат такива пречки, че реформи на практика няма за разлика от висшето образование“, заяви професорът.

Герджиков направи равносметка за постигнатото по време на мандата му. Той посочи, че за периода от 1 януари 2016 г. до 1 януари 2019 г. средната брутна работна заплата е увеличена с 53% – от 1119 лв. на 1713 лв.

През 2015-2016 г. студентите – бакалаври и магистри са били 23 330, а преподавателите 1705. През 2019 г. студентите намалели до 20 616, а преподавателите са 1300. Герджиков уверява, че няма да намалява броя на служителите в централната администрация и преподавателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук