студенти, специалности

Сигнал за корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет е изпратен от преподавателя по история доц. Стефан Дечев до Министерството на образованието.

В сигнала описва нанасяне на оценки без положени изпити, фалшифициране на подписи и раздаване на дипломи без полагане на изпити, съобщава БНТ.

Просветното министерство е започнало проверка по случая, от Югозападния университет отказаха коментар, докато тя не завърши.

Доцент Стефан Дечев открил, че в периода октомври 2022-ра – март 2023-та г. има поне осем случая, в които той не е писал оценки на студенти от Правно-историческия факултет на Югозападния университет,

но такива са нанесени и в последствие тези студенти са получи дипломи.

„Аз мисля, че просто в един момент се е тръгнало към дипломиране на тези хора в съгласие с ръководството на университета и вместо да положат невзетите все още изпити, просто някой е нанесъл там оценките и е подписал, опитал се е да имитира моя подпис доста неумело“, каза доц. Стефан Дечев, преподавател в Нов български университет.

В сигнал до просветното министерство доц. Дечев дава конкретни примери, които е подкрепил с 26 снимки на оценки и подписи срещу тях от главната книга на факултета.

Тези оценки са основно по дисциплините „Въведение в историята на историографията“, „Български национализъм“, „Нова българска история“, „Политика и историческа памет“ и „История на храненето“, водени от Дечев.

„Това е направено от ръководителят на катедрата доц. доктор Валентин Китанов.

Защото много приличат почерците, с които е фалшифициран моя подпис на дисциплините и на начина, по който той се подписва на дисциплините, които той самият води“, допълни доц. Дечев.

В крайна сметка най-лошото, според доц. Дечев е, че получените дипломи са фалшиви.

„Тук става въпрос за документна измама, получени дипломи за завършено висше образование между 2021 и 2023 година, без да са положени нужните изпити“, каза преподавателят.

Доцент Дечев е напуснал Югозападния университет и вече преподава в Нов български университет. От Министерството на образованието и науката увериха, че е започнала проверка по случая.

От ръководството на Правно-историческия факултет на Югозападния университет отказаха коментар с мотива, че все още нямат официална информация по казуса от министерството. Запазиха си обаче право на отговор, когато я получат.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук