Костадин Ангелов,
на снимката: министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

„Неуспешна бе атаката на хакери тази сутрин в е-системата за записване за ваксините“, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Опитът за срив в сайта на Националната здравно-инфомационна система за щастие е бил предотвратен от екипа на Информационно обслужване и атаката се разминала без негативни последици.

„Това ли е хуманност, това ли е нашето разбиране за решаване на проблема? Ето с такива хора се борим ние, хакери, но аз вярвам, че разумът ще надделее“, каза проф. Ангелов.

По негови думи нарастването на случаите с COVID-19 през последните два-три дни след разхлабване на мерките се дължи на така наречения британски вариант на вируса, който вече е регистриран на територията на страната.

Здравният министър уточни, че се очакват резултатите от 600 проби, изпратени в германска лаборатория. „Когато дойдат резултатите, ще сме наясно каква е реалната ситуация с разпространяването на мутиралия британски щам у нас“, отсече министърът.

В областите с най-голям натиск върху лечебните заведения, каквито са Кюстендил и Бургас, над 90 процента от пробите са с този нов подвид на вируса.

„Именно това е и причината за спирането на плановите операции. Този вирус е труден за откриване с антигенните тестове. Не бива лечебните заведения да се превръщат в място за разпространение на вируса“, обясни министърът.

Няма да има ново „затваряне“ на цялата страна

Той категорично уточни, че поредно „затваряне“ на цялата страна е нелогично, защото няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Като пример той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 хиляди души. За сравнение проф. Ангелов посочи Бургас, където този индекс надхвърля 300 души, а в Кюстендил 400 заболели на същия брой население.

„Именно затова говорим за локални мерки и локален подход за управление на кризата, като това вече сме го правили“, каза проф. Ангелов и допълни, че това е начинът за спиране на разпространение на заразата.

В електронната система за записване на пожелалите да бъдат ваксинирани са се регистрирали над 30 хиляди души. Министърът подчерта, че недостиг на ваксини няма. Държавата е предвидила 305 милиона лева за набавянето на инжекции.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук