„Позицията на сенаторите е лична, те не говорят от името на САЩ. Техните думи не изразяват мнението на Сената и не отразяват равнището на двустранните ни отношения“, съобщи Министерството на външните работи.

Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас, се казва още в съобщението.

Остри критики

Американските сенатори излязоха с остри критики към България вчера. Демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш призовават страната ни да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Менендес е председател на сенатската Комисия за международни отношения, а Риш неин член. Двамата напомнят, че в продължение на 8 месеца българите протестират всекидневно срещу корупцията. По техни думи с наближаването на изборите е редно българите да защитят демократичните ценности в страната си.

В съвместното си изявление сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е „сериозно предизвикателство“ пред двустранните отношения между България и САЩ.

Двустранните отношения

Преди година във Вашингтон САЩ и България подписаха два всеобхватни документа. Първият бе декларация за двустранните отношения с Белия дом, вторият – надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства. Той засегна областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура.

В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар на САЩ Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата „Три морета“.

Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени, категорични са от външно министерство.

Позицията, изразена от сенатор Менендес и сенатор Риш, е публикувана на официалния сайт на Комисията по външна политика на Сената на САЩ.

Позицията е публикувана и на официалния сайт на посолството на САЩ в България.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук