Румен Радев САЩ

Президентът Румен Радев упрекна управляващите, че не са се вслушали в думите му и това е довело до остри критики от страна на САЩ. Изказването на държавния глава е по повод изявлението на  американски сенатори  по отношение на управлението в България.

„Аз не съм опонент на правителството, а обективен коректив на това, което виждам и срещу това, от което негодуват българите. Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, в исканията на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ. Тя отразява всичко, за което говоря от началото на мандата и заради което хората протестираха. Касаят и корупцията в България, и ороненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система“, заяви Радев.

Според Радев ако България наистина държи на отношенията ни със САЩ е редно да се вслуша в препоръките им. Президентът подчерта, че Вашингтон е стратегически партньор на София.

По-рано днес беше оповестена официална позиция на сенаторите Боб Менендес и  Джим Риш. Те призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона.

В съвместно изявление те предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е „сериозно предизвикателство“ пред двустранните отношения. Сенаторите подчертават, че искат да видят по-силни отношения между САЩ и България, като споменават сигурността и енергетиката.

„Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, пише в изявлението.

С наближаването на парламентарните избори за правителството е наложително да защити тези ценности“, категорични са американските сенатори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!