На снимката: Кольо Колев

Принципен противник съм на правото на глас на хората, които постоянно живеят в чужбина. Привърженик съм на принципа на уседналост“. Това коментира социологът и собственик на социологическа агенция „Медиана“ Кольо Колев специално за ДЕБАТИ БГ.

Според него този вот е незначитеклен по обем и няма да може да компенсира корпоративния и купен, който традиционно е един от най-големите проблеми на изборите у нас.

Нямам против сънародникът ми в Мелбърн, но не смятам, че той ще търпи и меда и жилото на своя избор. Тези, които сме тук ще се наслаждаваме и на позитивите и на негативите.

Мнението му е, че това важи особено за парламентарните избори, не толкова за президентските, където се избира „символът“ на нацията. Социологът акцентира, че той евентуално може да помогне на някоя партия да премине бариерата, но е по-скоро символичен. Колев очерта като проблем и липсата на район „Чужбина”, за което се говори от години.

Миналата седмица агенция „Медиана“ представи проучване, в което стана ясно, че едва 21% от българите искат след изборите правителство с участието на ГЕРБ. В същото време партията на Борисов води във всички прогнози. Колев коментира подробно и това противоречие.

Голяма част от избирателите търсят алтернатива на политическото представителство. Извън ГЕРБ, БСП, но при въпроса кой да дойде  отговарят – „никой“. Гласовете за промяна са много, но са разпръснати, а твърдите ядра на ГЕРБ са силно мотивирани. Това е и причината за противречието, заяви той.

В този процент от хора той вижда и такива, които не искат да си загубят работата. Въпреки това основното разпределение няма да е ГЕРБ/БСП. Особено силна е появата на Слави Трифонов с има „Такъв народ“, но при него липсва ясна политическа програма.

Има свръх концентрация върху неща, които не са централни за общественото мнение. Например 100% мажоритарен избор и субсидия 1 лев. Тези неща имаха значение при онзи референдум като проява на опозиционност, но не е това, което реално вълнува избирателите. Той сякаш им обещава „Аз ще ви помогна да изхвърлите боклука”, но той всъщност искат те да си го изхвърлят сами.

Ще може ли протесният вот да се катализира в „Изправи се!Мутри вън!“ и „Демократична България“; какви ще са основните проблеми в подготовката на избороите; защо не се допуска контролно преброяване и какви ще са последствията от много вероятната политическа криза – четете ТУК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук