правителство заседание Медиана

Едва 21% от българите искат след изборите правителство с участието на ГЕРБ. Това показва проучване на агенция „Медиана“. За ново управление, без участието на ГЕРБ са 51%.

Правителството получава среден 3

Средната оценка на правителството  е среден – 3.26.  Естествено, неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта, се казва в анализа. Изследването е проведено в периода 22-26 февруари 2021 г. с 943 човека.

„Гласовете за промяна“, обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), се казва в анализа. В същото време привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват.

Към момента ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП.

Според „Медиана“ засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 % бариера за влизане в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС.

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 27,5%, за БСП – 24,2%. За „Има такъв народ“ глас ще дадат 15,2%, за ДПС – 10,7%.

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България, „Изправи се! Мутри вън!“; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля.

Така че, следващият парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност.

Според „Медиана“ формацията на Манолова и Отровното трио ще вземат 5% подкрепа, а Демократична България – 4,2%. За ВМРО биха гласували 4%, за Воля/НФСБ – 3,1%, за АБВ 1,4%.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61% заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22% се колебаят.

 

Това, обаче, са нагласи без да се отчита влиянието и развитието на корона-кризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже, отчитат социолозите.

„Медиана“: Младите гласуват за Слави Трифонов, възрастните за БСП

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г. то категоричен победител би бил Слави Трифонов.

При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира; При възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1.

Остава открит въпросът кои избиратели ще се явят пред урните. Тук влияние ще има и развитието на корона-кризата.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните.

Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение.

Развитието на корона-кризата обаче, ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив, казват още от „Медиана“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук