Байдън

„Нюзуик”

Почти половината от американците смятат, че Байдън няма да успее да се справи с Китай, пише „Нюзуик“.

Според проучване, проведено от изследователския център Pew, 46 % от американците нямат доверие в способността на Байдън да води преговори с азиатската държава.

Процентът на американците, които са заявили, че нямат доверие на Байдън да се справи с Китай, е най-много висок от всички, включени в изследването външнополитически въпроси.

Според анкетата 32 процента казват, че нямат доверие в способността на президента да подобрява отношенията със съюзниците на страната. 39 на сто пък смятат, че Байдън не може да се справи ефективно с заплахата от тероризъм.

Проучването показва, че 70 % от американците смятат, че САЩ трябва да работят за насърчаване на правата на човека в Китай. Независимо дали това вреди на икономическите отношения между двете страни.

“Сидни морнинг хералд”

Европа блокира 250 000 дози ваксини срещу AstraZeneca, предназначени за Австралия. Темата е водеща за „Сидни морнинг хералд“.

 

Новината предизвика сериозен дипломатически спор. Това е първият път, в който Европейската комисия използва правомощията си да възпрепятства износа на ваксини, произведени на континента от Pfizer и AstraZeneca, за трети страни.

Контролът на износа беше широко критикуван като опасен пример за „ваксинален национализъм“. Той бе приет набързо през януари, след като фармацевтичните гиганти предупредиха, че доставките в Европа през следващите месеци ще бъдат намалени заради забавяне на производството.

Повече от 150 международни доставки бяха разрешени без проблеми през последните седмици. Италия обаче се противопостави на доставката до Австралия. Възражението беше одобрено от Европейската комисия.

Според Рим AstraZeneca се опитва да изпрати „голям брой“ дози до Австралия в сравнение с количеството, доставено на Италия и други страни на континента.

„Гардиън”

Критичен материал срещу финансовия министър Риши Сунак публикува „Гардиън“. Той  е определен като един от главните архитекти на „британското икономическо бедствие“.

Сунак е подпалвач, представящ се за пожарникар, пише изданието. Според „Гардиън“ финансовият министър е виновен затова, че страната е забавила така необходимото затваряне. В резултат в момента Великобритания едновременно е сред страните с най-много жертви на коронавирус и с най-тежките икономически удари последици.

Тази седмица Сунак пусна лъскав видеоклип за себе си, който този път бе продуциран от Министерството на финансите, а не от Би Би Си, коментира „Гардиън“.

От изданието изтъкват, че Сунак е отказал да вдигне парите за болнични, които според изданието са мизерни. Увеличението би осигурило финансова сигурност за хората да се самоизолират и по този начин да изградят преграда срещу Covid-19.

Най-страшното от всичко беше, че Сунак беше този, който подхранваше скептиците в правителството, които бяха срещу налагането на пълно заключване и блокада заради пандемията миналия септември. Той е убедил премиера да не въвежда заключване, което правителствената научно-консултативна група за извънредни ситуации препоръча за предотвратяване на „катастрофални“ последици от пандемията.

Сунак го направи, защото се страхуваше от въздействието върху икономиката. Но даването на приоритет на икономическия интерес над човешкия живот се оказа фатално, казва още „Гардиън“.

„Политико”

Политико“ обръща внимание на проблема със защитата на търговските тайни, като припомня случая с шведския шпионин.

Става въпрос за продажбата на информация от Scania и Volvo на руски дипломат.

Случаят на подозрение за шпионаж в Швеция оставя сериозно послание към европейските компании, които трябва все повече да обръщат внимание на защитата на данните си, допълва изданието.

Миналата седмица, след двугодишно разследване, от прокуратурата обвиниха 47-годишен швед за незаконно предаване на информация на руски дипломат. Става въпрос за данни за дизайна на камиони от Scania и автомобили Volvo.

Прокурорите заявиха, че подсъдимият – когото шведските медии не са посочили поради местните конвенции за поверителност – е имал доста прост начин на работа. Той е снимал документи на екрана на фирмения си лаптоп, след това ги е прехвърлил на USB и го е предал на руснака.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!