На снимката: проф. Анна Кръстева

Новото Народно събрание има историческата задача да изкара 4-годишен мандат и да ни освободи олигархичните зависимости. Няма политическо време за политическо безвремие, в което България беше потънала 10 години. Това коментира политологът проф. Анна Кръстева специално за ДЕБАТИ.БГ.

Това означава работа на две писти. Първо – да бъде в състояние да определи приоритети, които да дефинират стратегически развитието на България в този преходен период. Второ – да може достатъчно ефективно да действа за решаване на конкретни проблеми и конкретни кризи.

По думите ѝ корупцията отдавна е системна, прерастнала в прихваната държава и това е примка, която трябва да започне да се отпуска.

Как става това освобождаване? Като се минимализира до възможно най-висока степен приемането на лобистки закони. Основната законодателна дейност на предишните народни събрания беше „на парче” с цел обслужване на интереса на определени олигарси. Трябва да започне законодателство, което да дефинира новите приоритети и да се създаде условие за реформи.

Проф. Кръстева акцентира, че е нужна и сериозна подкрепа на правителството в приоритетите, които то дефинира.

Правителството вече много ярко назова един ключов – влизане в еврозоната. До момента ни липсваха средносрочните приоритети, които да мобилизират националните усилия

В коя криза трябва да се съсредоточат първоначалните усилия на управляващото мнозинство; ще успеят ли трудностите да го „убият“ или напротив; какво показаха първите седмици от работата на депутатите и може ли да бъдем определени като стабилни партньори в международен план – четете цялото интервю ТУК

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук