Антоний Тодоров
На снимката: Политологът проф. Антоний Тодоров

Кабинетът „Денков-Габриел“ не е съюз между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а решение на извънредна ситуация. То носи всички възможни рискове, но може да се окаже по-малко рисковано от предсрочните избори. Това заяви проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ.

По думите му един редовен кабинет ще уталожи страстите и ще даде възможност за стабилизиране на политиките в някои сектори като бюджета, приемането в еврозоната и Шенгенското пространство.

„Това са и основните насоки, в които това правителство може да очаква, че ще има успех, ако се задържи по-дълго време“, каза политологът пред БНР.

Той не пожела да прогнозира точно колко би се задържало правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„В следващите 9 месеца, когато премиер ще бъде академик Денков, предполагам, че ще се запази. Въпреки че има един риск и това са местните избори. Тогава може малко да се разклати управляващата конфигурация. Поне до към март правителството вероятно ще оцелее. След това е трудно да се мисли. Има значение изходът от местните избори и обстановката в Украйна“, смята проф. Тодоров.

Той коментира и твърденията за натиск от страна на чужди посолства при съставянето на този кабинет.

„Международните партньори на България очакваха да има някаква развръзка. Страната ни изглежда твърде нестабилна с едни точещи се служебни правителства, които са с вързани ръце и без работещ парламент или с краткосрочни парламенти, в които различни популисти са в състояние да прокарат законодателство от всякакъв характер. Трябва да се запитаме и доколко сме способни сами да се преборим с проблемите си. Говоря за корупцията. Очакваме санкции като „Магнитски“ или намеса на ЕС“, посочи политологът и напомни, че политиката е изкуство на възможното.

„Ако се върнем към правителството и неговия персонален състав, виждаме, че това е една особена формация. Освен Мария Габриел, като кандидат за министър – председател на ГЕРБ, всички други лица са свързани с ПП и ДБ. Но представяме ли си кабинет, в който ГЕРБ се завръща триумфално с ярки политически фигури? Това би взривило обществото“, коментира той.

Според проф. Тодоров ще има известно затихване на конфликта между ПП и Румен Радев.

„Вече няма политическа партия, с която президентът да е близък. Той ще продължи да е критичен, а обществото ще го чува“, смята той.

Антоний Тодоров вижда като бъдеща бомба развитието на въпроса с поискания имунитет на Бойко Борисов.

„Той няма да се откаже от него и ще се стигне до процедура по гласуване. Ясно е обаче, че задвижването на всички въпроси от страна на прокуратурата, които касаят пряко Бойко Борисов, са резултат от това, че ГЕРБ решиха да поискат смяната на главния прокурор“, категоричен е той.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук