турция Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков.

Европа си остава обетованата земя за Русия. Това е партньорът, който е предвидим, платежоспособен и това е моделът, към който Русия се опитва да изгради някакви партньорски взаимоотношения, които тя загуби. Това заяви международният анализатор и специалист по Близкия Изток проф. Владимир Чуков в отговор на въпрос може ли Близкият Изток да се окаже алтернатива на Европа за Русия.

„Връщане назад няма. Ислямският свят може да бъде периферия, но не и алтернатива, може да бъде инструмент за натиск, може да бъде дразнител, може да бъде стимул, за да се откаже ЕС евентуално от някакъв вид санкции, които са наложени към Москва. Това са над 5000 мерки, това е безпрецедентно, дори и Иран няма толкова.”, обясни проф. Чуков.

Той категорично смята, че Близкият Изток не може да измести Европа.

„Ето ако например погледнете сключеното споразумение за износ на зърнени храни с Украйна, в което подписите са на представители на трите страни и на ООН. Всъщност това, което дойде при нас като информация, е, че Русия е направила тази отстъпка за износ на украинското жито, след като ЕС се е съгласил да премахне ембаргото за износ на руски селскостопански продукти и цимент за Европейския съюз.”

Проф. Чуков посочва, че Европа е без алтернатива за Русия и „те много добре го знаят, въпреки изявленията, въпреки лицемерната дипломация, въпреки шикалкавенията, лъжите и всякакъв такъв дипломатически инструментариум, на който ние европейците сме се нагледали.”

Още за това какво предизвика опитите на Русия за сближаване с Иран и Сирия и ще има ли нов световен ред на демокрации срещу авторитарни режими четете утре в интервюто с проф. Владимир Чуков на страницата на Дебати.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук