Проф. Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Тази война е може би най-добре медийно и информационно обезпечена. Колкото повече време минава от метежа на Евгений Пригожин – толкова повече детайли излизат. И се оказва, че не е инсценировка, че няма договорки. Малко преди да започне войната в Украйна – целия свят, включително и руснаците казваха, че няма да има нападение. Но американците бяха категорични, че ще има. Няма как да излъжеш сателитите и подслушванията. Това заяви международният анализатор проф. Владимир Чуков, коментирайки въпроса истина или инсценировка е бил походът на „Вагнер” към Москва.

По думите му заместник-главнокомандващият на руските части в Украйна Сергей Суровикин е бил посветен в плановете на „Вагнер”.

„Вагнер” е план на Главното разузнавателно управление на Русия. Помните, че имаше едни зелени човечета, които се появиха в Крим в 2014 година. Това бяха точно „Вагнер” и хората от ГРУ. С течение на времето тези хора наистина направиха цяла империя. Говоря за присъствие в цял свят. На три континента. Пригожин е много удобен за руските служби, защото е уязвим. Той е бивш затворник”, обясни проф. Чуков пред Нова нюз.

Според професор Чуков вътре в самата военна институция на руснаците има противоречия.

„Тези изстрели бяха насочени най-вече срещу Сергей Шойгу – човек, който дори не е ходил в казармата. Човек, който много често е сочен за наследник на Владимир Путин – няма как генералите да го гледат с добро око. Тоест те считат, че този човек е спуснат отгоре с парашут. Няма как генералската прослойка да му се възхищава. Те обаче не могат да кажат нищо, защото са на пряко подчинение на Путин. Но Пригожин не е – той си има частна компания”, каза той.

„Русия няма полза от ликвидирането на „Вагнер”, защото в момента, в който се чу подобна версия – африканските лидери в Буркина Фасо, ЦАР, Мали, подскочиха, защото те не искат руски войски. Те искат частници, искат наемници, но не и Русия. Те са уязвими по отношение на Запада. Затова Русия изпрати шефа на „Вагнер” в Беларус. Но на него му е ясно, че няма да остане задълго и в Беларус. Очевидно ще отиде в империята, която сам си е създал и няма да отстъпи на никого. Като руската държава, според мен, няма да му остане длъжна. В подобен тип взаимоотношения леталният изход е много често търсеният”, обясни анализаторът.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук