Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда. Това заяви премиерът Николай Денков пред български журналисти в Брюксел след днешните си срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Той посочи, че с Фон дер Лайен са обсъдили международните приоритети – Шенген, еврозоната, защитата на границите на ЕС, помощта за Украйна. По повод предложените от България две имена за следващ еврокомисар премиерът подчерта, че ЕК оценява изключително високите им качества, съобщава БТА.

Денков изрази очакване следващият доклад на комисията за върховенството на закона в ЕС да отчете честно и коректно постигнатия у нас напредък. Там, където има слабости, очаквам да бъдат ясно дефинирани, така че, ако някой има претенции към България, да е ясно какви са претенциите, заяви премиерът. Отново стана дума, че трябва да водим двустранни разговори с Нидерландия и Австрия, това ще стане още утре, добави той. По неговите думи предварителните разговори показват, че двете страни, които не подкрепиха България за Шенген миналата година, сега очакват доклада.

Премиерът отчете, че е много важно да продължи сътрудничеството с Турция в областта на миграцията и охраната на границите. Планирам в най-скоро време да потърсим среща с президента Реджеп Ердоган, за да можем заедно да работим в тази посока, заяви Денков.

По въпроса с плана за икономическо възстановяване от пандемията премиерът изрази надежда следващото плащане от бюджета на ЕС да бъде получено от България до края на годината, както е заложено в новия проектобюджет. Премиерът отбеляза, че в последните месеци не е имало напредък, защото не е имало ясна идея как да се изпълнят изискванията на ЕК. Вече имаме идея как може да се подходи, накратко споделих с председателя на ЕК, посочи Денков. По неговите думи до няколко месеца се очаква България да представи подробни намерения за промени по плана.

Според него е най-важно как изоставането по плана ще бъде преодоляно. Той поясни, че за да има второ плащане, е необходимо да бъдат приети още законови изменения. По думите на премиера в началото на работата на неговото правителство половината от необходимите реформи не са били направени. Важно е този процес да върви „на конвейер“, за да можем да наваксаме, обобщи премиерът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук