проф. Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Наблюдаваме много интересни данни по отношение на начина на водене на преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа, както и интересни оценки, от чисто научна гледна точка, за преодоляването на конфликта. Това каза специално за ДЕБАТИ.БГ международният анализатор проф. Владимир Чуков.

„Според мен конфликтът в момента се намира в „задънена улица“, защото стратегиите на двете страни са напълно различни. Стратегията на „Хамас“ е стратегия на принуждаване, или това което се нарича от учените „подход на акулата“. Стратегията на Израел е стратегия на изглаждане, или „подход на плюшеното мече“. Този подход се стреми да понесе възможно най-малко загуби.

Това, което наблюдаваме на терен практически означава замразяване на конфликта. Основните спорни въпроси се омаловажават, като в никакъв случай не се гарантира трайното му разрешаване. За да има положителен резултат, трябва да се предприеме една стратегия, която се нарича „уин-уин“, тоест и двете страни да са удовлетворени от резултата – нещо което на този етап не виждаме.“

Според проф. Чуков, причината е, че двете страни в конфликта имат различно естество на излъчване на решения.

„От една страна има много силни зависимости и влияние от преговорния екип на Израел – израелското правителство много силно зависи от това, какъв ще бъде отговорът на предложения американски план за примирие. Вътрешнополитическата ситуация подсказва, че ако някой официално, ясно и публично приеме подобен тип предложение, това означава край за правителството на Бенямин Нетаняху. От друга страна, „Хамас“ няма тези вътрешнополитически проблеми. Там решението се взима еднолично от Яхия Синуар, който по западни източници счита, че Израел са слабата позиция, заради което и евентуален натиск върху ръководството на „Хамас“ да демонстрира по-голяма гъвкавост не дават резултат.“

Ще падне ли правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху и защо „Хамас“ и Израел все още не приемат предложението за прекратяване на огъня в ивицата Газа – четете утре в цялото интервю на проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук