Днес след повече от 3 седмици онлайн обучение най-малките ученици, чиито родители са се съгласили децата им да бъдат тествани за наличие на коронавирус преди часовете, се завърнаха в класните стаи.

От брифинг на министъра на образованието – проф. Николай Денков, стана ясно, че днес са тествани 37 832-ма ученици, от които петима са дали положителни проби – две в София, по една във Варна, Добрич и Пазарджик. Процедурата в такъв случай гласи, че на детето, дало положителна проба, в рамките на 24 часа трябва да му бъде направен PCR тест в лабораторни условия. Ако той е положителен, то се карантинира целият клас. Ако се окаже отрицателен, то детето се завръща в клас и учебният процес продължава.

Министърът на образованието също така поясни, че в цялата страна днес присъствено на училище са били 2538 паралелки. От тях 1471 са в София, останалите в другите 12 области.

Същевременно условията за присъствено обучение включват и тестване на педагогически персонал. През изминалия ден са тествани 2717 учители, от които шестима са дали положителни проби – три във Варна, една в Габрово, Добрич и София.

„Сами разбирате, че тези положителни проби с това, че са хванати по този начин, сме предпазили от заразяване останалите деца и колегите в училищната система. Имаме допълнителни 86 000 теста, които пристигнаха в склада в село Лозен и те ще се разпределят утре в Пловдив, Бургас, Русе и Враца, и е въпрос на местните ръководства колко време им трябва, за да ги разпределят в училищата“, добави Денков.

Общо в страната 57% от родителите са дали своето съгласие децата им да бъдат тествани за наличие на коронавирус в училищата. Най-много, 68%, са в София, а най-малко са в Монтана – 36%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!