След вчерашната остра позиция на БФС срещу Бербатов и екипа му,  за исковата молба срещу ръководството на БФС, екипа на Димитър Бербатов излезе с открита позиция, отправена към президента на БФС Борислав Михайлов.

Вчера (09.11. 2021 г.) Българският футболен съюз се противопостави на така нареченотото от тях „шумно тиражираните претенции за недопускането на делегат на футболен клуб „Балкан“ (Варвара) до участие в Извънредния конгрес на БФС на 12 октомври т.г. и нелепите усилия за зачеркване на вота, изразен от клубовете-членове на съюза“.

Отговорът на Бербатов:

Единственото право, което имаш, е да напуснеш на мига футболния съюз и да се извиниш пред цялата футболна общественост, пред цяла България. Ако ли не, промяната идва!

Според БФС фактите са следните:

„Към датата на провеждане на Общото събрание излъчването на лицето Георги Градев за делегат на ФК „Балкан“ е обект на активна проверка от страна на прокуратурата, което автоматично прави участието му в мероприятието невъзможно.

БФС винаги е бранил коректното и почтено излъчване на делегати от страна на клубовете, тъй като именно техните гласове решават бъдещето на българския футбол – и неведнъж е подчертавал, че не би допуснал компромис, дори при най-малките съмнения. В случая са налице очевидни манипулации в опитите за излъчването на представител на клуб, без да бъде свикано и обявено общо събрание по надлежния ред. Това само по себе си е грубо погазване на всички правила и разпоредби, което превръща настоящите претенции в още по-несъстоятелни.

Що се отнася до присъствието – г-н Градев не просто присъства на конгреса, а го направи като част от антуража на кандидата Ивайло Дражев; практика, „усвоена“ и от други деятели на т.нар. инициативен комитет на Димитър Бербатов, заели места в Зала 1 на НДК от квотите на други кандидати. Доколко подобни действия са морални и доколко участието на голяма част от кандидат-президентите в конгреса бе реално – това оставяме на преценката на обществото и на съвестта на замесените.

Българският футболен съюз още веднъж изразява гордостта си от организацията на съдебно свиканото Общо събрание по време на пандемия – организация, получила специални похвали от страна на присъствалите висши функционери на ФИФА и УЕФА, и преминала безупречно въпреки постоянните опити за провокация по време на конгреса и след легитимно изразения вот на клубовете.

Нестихващите пропагандни акции и лъжливите внушения, хвърляни в публичното пространство, сериозно вредят на имиджа и нормалното функциониране на българския футбол – порочни практики, които демократично избраното ръководство на БФС категорично осъжда. 

Призоваваме всички недоволни от вота страни да проявят уважение към избора на клубовете и към установените демократични ценности на държавата ни, вместо да упражняват нездравите си управленски амбиции за дестабилизирането на българския футбол“. Това се казва в позиция, публикувана на официалния сайт на БФС.

Ето я и цялата позиция на екипа на Бербатов:

„Лесно е да караш служителите си в БФС да ти готвят материали за публикуване под диктат, обаче е трудно да изкараш черното бяло, въпреки нелепите си опити да се обясняваш и да заблуждаваш. Нагли лъжи разпространява БФС на официалния си сайт. След като публикуваното на сайта на БФС е позицията на това ръководство на футболния съюз, ние обратно питаме къде е тяхното уважение към клубовете членове? Как е възможно да бъдем обвинявани в неуважение, затова че говорим истината и разобличаваме манипулациите на безсрамно самообявилия се за новоизбран президент на БФС Борислав Михайлов?

Неуважение ли е да разясниш правата на футболните клубове и да им помогнеш да осъзнаят силата си, да им помогнеш да защитят правата си и да застанеш начело на справедливото им недоволство от погазването на Устава на БФС и законните им права? Това направихме ние и няма да спрем. Напротив, сега започваме. Започнахме процеса по отстраняването на президента и това ръководство от БФС и ще го доведем до край. И всичко това заради изоставените от вас български футболни клубове, заради всички футболни фенове, деятели и активисти, заради всички футболни гилдии, заради децата ни, които обичат футбола.

Как смееш ти, Борислав Бисеров Михайлов, да говориш за неуважение към клубовете-членове на БФС? Ти, който погази устава и законното право на 189 клуба, искащи конгрес, за да не бъдеш изритан на него заради блатото, в което изпрати българския футбол за 16 години пиянски изцепки, безхаберие и съмнения за безстопанственост и корупционни схеми, за които се носят легенди и все още си разследван.

Ти, който драпаше със зъби и нокти, за да осуетиш провеждането на конгреса, свикан от съд за първи път в историята на футболния съюз. Дотам унизи БФС и членовете му, та да се наложи съдът да влиза в ролята си. Дотам унизи БФС, та да се наложи да влизат „качулките“ в офисите ти. Помниш ли как избяга като партизанин-страхливец, предупреден, че органите на реда идват за теб? Помниш ли как се кри почти две години, за да се забрави онова, което причини на българския футбол.

Ти, който заведе дела срещу огромна част от клубовете-членове на БФС с искане да бъде наложена обезпечителна мярка за провеждането на конгреса през октомври 2021-а. И неведнъж, а два пъти се опита да съдиш тези клубове. Ти, който лиши членове на БФС от правото им да имат делегат на последния конгрес с измишльотини от болното си съзнание, нямащи нищо общо с устав и закон.

Ти, който използва водещия на конгреса, за да се самообявиш за новоизбран президент на БФС, без да имаш необходимите по устав гласове. Не направи ли това, за да вкараш футболния съюз и членовете му в съдебни схватки, които да те задържат служебно на власт в БФС, докато траят съдебните дела година, две или кой знае колко дълго? Няма обаче кой да те чака и търпи.

Няма кой да те остави да продължаваш да безчинстваш и да доунищожиш направеното преди теб и да обезличиш постигнатото от всички големи български футболисти, включително и онзи другия Боби Михайлов – Боби Михайлов от футболните терени, а не Борислав Бисеров Михайлов – президент на БФС. Доунищожавай името си на футболист, но не смей да вредиш на постигнатото от футболните легенди на България.

Ти ли ще се изживяваш на съдник и моралист след всичко, което ти припомняме с горните редове?

И нека е много ясно едно – твърдо вярваме в професионализма и безпристрастността както на съда, така и на Агенцията по вписванията. А това означава само едно – няма как Михайлов да бъде легитимиран като президент на БФС на база нагло опорочения вот на конгреса от 12.10.2021 г. А нацистките поздрави, които Михайлов качи на личния си блог във фейсбук, ще оставим без коментар“.

По-рано днес настоящият президент на БФС Борислав Михайлов качи за кратко многозначителна снимка на корицата си във „Facebook“.

Профил

Не след дълго я смени с друга снимка.

Михайлов БФС

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!