конгрес на БФС

411 от 489 явили се в зала 1 на НДК делегати за извънредния конгрес на БФС гласуваха „за“ прекратяването на мандата на сегашния президент на родната централа Борислав Михайлов. 72 са се „въздържали“, а нито един не е дал вот „против“.

Това означава, че ще има избор за нов президент, което е четвърта точка от дневния ред на конгреса.

Извънредният конгрес на БФС за избиране на ново ръководство на съюза започна в 10:00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата. В началото Георги Величков, който делегат на ФК Калояново, се самопредложи за член на комисията, която ще брои гласовете на конгреса. Мотивът му бе „да има честни избори“.

Част от другите делегати го освиркаха, а след гласуване предложението му не бе прието. 106 делегати гласуваха „за“, а „против“ – 206. Останалите се въздържаха.

Впоследствие, делегатите на конгреса избраха комисия, която ще брои гласовете. С 10 гласа повече не се прие предложението в състава на комисиите да влязат двама независими адвокати, които да следят за редовността на извънредния конгрес. Резултатът бе 189:199 в полза на решението. Има и над 80, които се въздържаха.

Прекратен бе и мандатът и правомощията на членовете на Изпълнителния комитет на футболната централа.

Шестима кандидати бяха допуснати официално до изборите за нов президент на Българския футболен съюз – това са Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Георги Захариев, Христо Христов и Ивайло Дражев. Те имат по десет минути всеки за изказвания, с които да спечелят подкрепа от делегатите в залата.

Първи пред делегатите говори Димитър Бербатов.

„Заедно сме най-силни и най-сплотени. При заедно няма един човек, който решава. Заедно е повече от един само така ще надграждаме. Не сме по-слаби от държавите до нас, но те вече тръгнаха много по-напред. За да ги настигнем трябва да се обединим, а не да се разединяваме и да работим заедно. Време е да създаваме, а не да забравяме. Да градим, а не да рушим, но това пак става само заедно като отбор. Вашият вот е важен. Всички имаме деца, всички сме родители. Грижим се за бъдещето на децата ни и на любимия ни спорт“, каза той.

Втори застана мениджърът Георги Захариев, който се отказа от президентската борба.

„Целта на моята кандидатура бе да повдигна дебат по проблемите на футбола – футболни неща, методики, но това не се получи. Благодаря на всички медии, които ми дадоха шанс да покажа вижданията. Вината за липса на дебат е на Борислав Михайлов, който го избягваше и не искаше да застане срещу другите кандидати”, сподели той.

„Имах идея да покажа идеи, но виждайки какво се случва, се отказах. Много сме далеч от всичко. Нямаше програми. Програмата на Борислав Михайлов е вече изминала и казаха, че е преизпълнена. Ако това е преизпълнена програма няма смисъл да се пиши програма“, допълни мениджърът, като заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Димитър Бербатов.

Президентът на Марица Христо Христов също се отказа от по-нататъшна борба.

„Знаете, че подкрепям промяната, нека всеки гласува по съвест“.

„За тези, които не ме познават – собственик съм на автентичния клуб Черноморец. Има много собственици на клубове които направихме игрища школи и стадиони, а не можем да участваме във футбола. Надявам се да сте обективни. Нямаше нужда цялото министерство на вътрешните работи да е отвън. Нямаше нужда от толкова охрана. Ние не сме престъпници. Струва ми се, че сезон пролет-есен е по-подходящ за провеждането на първенството у нас предвид атмосферните условия. Другото ми предложение е за чужденците в българския футбол – да бъде намален техният брой“, сподели Ивайло Дражев, който също си направи само отвод.

„Последно време е модерно да се говори за промяна. Колкото повече се говори за промяна в България, почи нищо не се случва. Ще предложа екип от изключително стойностни и качествени хора. Аз съм тук, за да видите, че не съм се отказал“, бяха кратките думи на Христо Порточанов.

Започна и процедурата по гласуване за нов президент на Българския футболен съюз.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!