БФС протест

Извънредният конгрес на Българския футболен съюз започна. Той се провежда в зала 1 на Националния дворец на културата. Очаква се на конгреса да бъде избрано ръководството на централата, което ще управлява българския футбол в следващите четири години.

До свикването на извънреден конгрес се стигна, след като кандидат-президентът Димитър Бербатов и неговият екип събраха подписка с желанието на повече от една трета от клубовете в системата на БФС, които искат провеждането на такъв конгрес.

Първоначално Изпълнителният комитет на настоящото ръководство на БФС отхвърли подписката като невалидна, но след това Софийски градски съд реши, че тя е правомерна и свика провеждането на конгрес на 12 октомври.

От Изпълкома на БФС се съобразиха с това решение, едва след като на два пъти неуспешно се опитаха да го оспорят в съда, но същевременно с това свикаха и провеждането на редовен конгрес на 18 март 2022 година.

Основните конкуренти за президентския пост в БФС са настоящият президент Борислав Михайлов и рекордьорът по голове за националния отбор Димитър Бербатов.

Михайлов е начело на българския футбол от 2005-а година насам, като вече изкара четири мандата като президент на родната централа, макар че за година и половина от настоящия си мандат бе в оставка, преди изненадващо да я оттегли в края на април тази година. От своя страна Бербатов, в чийто екип са бившите му съотборници в националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров, както и настоящият член на Изпълкома Петър Величков, проведе активна кампания в последните месеци, в която обиколи България, за да се срещне с почти всички клубове, които са членове на БФС.

На извънредния конгрес на БФС кандидати за президентския пост са още Христо Порточанов, Христо Христов, Ивайло Дражев и Георги Захариев. На свое заседание миналата седмица Изпълкомът на БФС определи правилата за провеждане на конгреса, като стана ясно, че право на глас ще имат общо 508 клуба от цялата страна. Именно представителите на тези 508 клуба ще определят кой ще е следващият президент на БФС, както и новите членове на Изпълкома. Гласуването ще се осъществи с интегрална бюлетина.

Преди конгреса Бербатов коментира, че ако всичко е честно и прозрачно, ще неговия екип ще победи. С него бяха членовете на екипа му Петър Величков, Мартин Петров и Стилиян Петров.

Димитър Бербатов

„Очаквам да спечелим. Казах го много пъти, ако всичко е честно и прозрачно, накрая ще бъдем победители. Ние вече сме победители поради това, което направихме. Вървим с високо вдигнати глави. Чакаме да разберем кога ще влезем, ще можем ли да кажем нещо. В такива надпревари и мачове са съпроводени от подобни неща – но, за да няма, апелирахме Вие да сте вътре. Ние сме морални победители, нищо не може да развали нашето настроение“,  каза той.

„Оттук-нататък изборът е на делегатите на клубовете. Запознат съм, нещо, което в крайна сметка, и самите делегати трябва да се хранят. Всеки има различен подход към нещата – не мога да ги виня за това как виждат нещата. Делегатите да гласуват по съвест, само заедно сме силни. В крайна сметка, ние направихме това, което можем“, сподели още бившият национал.

ФИФА знае всичко, което се случва тук“. Това заяви кандидатът за президент на БФС Ивайло Дражев при пристигането си за извънредния конгрес на централата.

„Клубове, които са заплашвани, вчера депозирах документи при г-н Рашков. Очевидно те не искат да има едно честно и Общо събрание на БФС. То няма мач, за да има победител. Всички мачове започват с рекламите им на ефбет Лига. Че е извикан делегат, да смени протокола, да подмени подписите – от Зонален съвет. Векта се казва клубът, човекът има проблеми с общината, имаха една от най-добрите школи. Този човек в момента тъй като след пандемията имаше проблеми, само защото е предложил различен кандидат от този на Борислав Михайлов“, започна той, разкривайки гласуване за сегашния президент Борислав Михайлов под натиск.

„Смятайте, ако не се класираме още 30 години, ще си пишат седмици – коя е тази програма, която е изпълнена? Програмата е пълна забрана на политически схеми. Такива са регулациите на ФИФА и УЕФА. Децата залагат от младша възраст вече срещу себе си – когато извикат 7-8 човека в националния отбор, които имат качества, останалите са там заради рушвети от 3 до 5 000 лв – мога да кажа и вицепрезидентът, който ги приема, трудно пише името си“, продължи остро Дражев, който намекна за взимане на рушвети от вицепрезидента на родния съюз Емил Костадинов за вкарването на футболисти в националния отбор.

„Клубовете трябва да се обединим – първото, което ще предложа, е всички да влязат в Изпълнителния комитет. В момента са разделили клубовете 300 на 200 – от тези 500 клуба, 100 нямат никаква дейност. Затова тези делегати на ФИФА и УЕФА са тук. От Лалович не очаквам много, другият делегат е голям адвокат, защото ФИФА знае всичко, което се случва тук. Те знаят каква федерация има тук, каква спортна дейност имат“, завърши той.

А президентът на Локомотив Пд. Христо Крушарски каза, че все още няма фаворит.

„Още не се е доказал кой ще е той. Първо да се докаже и тогава. Вътре ще може да го направи. Имам достатъчно въпроси, да видим кой как ще отговори“, каза президентът на „смърфовете“.

Конгресът се покри

Медиите бяха допуснати до залата само за няколко минути, след което бяха изведени от охраната. Не е ясно колко делегати присъстват от одобрените първоначално 508 души. На присъстващите журналисти е осигурена картина от зала 1 на НДК, но не и звук. Толкова за прозрачността на БФС.

Родният футбол, както и повечето неща в държавата ни, прилича повече на говорилня. Като че ли нищо съществено не се случва, нищо не се променя. За жалост такава е ситуацията и в културата, образованието и др.

Пари има и се харчат, но не за каквото трябва.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!