Борислав Михайлов

Скандалът „Досиетата Пандора“ отново засегна България. Този път информацията е свързана с президента на БФС Борислав Михайлов. Предсрочният конгрес на БФС ще се проведе във вторник, но дни преди форума сайтът за разследваща журналистика bird.bg изнесе смущаващи документи.

УЕФА била на път да спре финансирането на базата в Бояна през 2013

Разследващите журналисти от bird.bg разпространиха чрез социалните мрежи документ, който разкрива за питане от Европейската футболна централа (УЕФА) относно строежа на Националната футболна база в Бояна.

Писмото от бившия президент на Европейската централа Мишел Платини към шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов е от началото на ноември 2013 година. Оказва се, че има забавяне в изпълнението на проекта за строеж на базата, въпреки че от УЕФА вече са превели пари към БФС по програмата „Хеттрик“.

В писмото от Европейската централа отбелязват забавянето и дори заплашват, че ще спрат финансирането, ако строителните дейности не стартират в най-близки срокове. „УЕФА плаща милиони за строежа на Националната футболна база в Бояна, но той дори не е започнал. Мишел Платини пише на Борислав Михайлов, че проектът се бави и рискува да бъде отписан.

Защо е това тупкане на топката? Кой и как в България иска да спечели от финансовата манна от УЕФА?“, написаха от bird.bg. Очаква се в следващите дни да излизат още документи. Сайтът bird.bg е българският партньор в разследването „Досиетата Пандора“.

Припомняме, че базата на БФС бе открита официално чак през ноември 2016 г., когато президент на УЕФА вече не бе Платини. На церемонията присъства наследника му на поста Александър Чеферин.

Закупуването на нов автобус за БФС – друг скандален проект свързан с Михайлов

Последва нова серия документи, които бяха още по-смущаващи от въпросното подканяне от страна на Платини.

„Борислав Михайлов е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара съмнителни „задморски фирми“ да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка.“

Това пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, който е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС.

Става въпрос за писмо до УЕФА, в което се иска финансиране за закупуване на автобус на националния отбор. Представителят на европейската централа Андреас Кун обаче посочва в свой доклад, че цената от 500 000 швейцарски франка е твърде висока и отказва.

От писмото става ясно още, че от БФС са предложили да изградят 30 терена по програмата „Хеттрик“ на стойност 900 000 франка. При това дейността ще се извърши от офшорни компании. Кун обяснява в доклада си, че цената отново е висока, като посочва, че в Румъния и Турция 40 игрища са построени за 1 млн. франка. В добавка идва притеснението от предложените офшорни компании, които не са известни на УЕФА. Посочва се, че ще бъде следено внимателно за процедурата по търга и фактурите по проекта.

Борислав Михайлов се радва на мощна подкрепа от страна на своите съратници Йордан Лечков и Емил Костадинов, с които са заедно от 15 години. Но на фона на все по-нарастващата популярност на конкурента му, Димитър Бербатов, както и новите разкрития, възможността да успее да запази поста си изглежда все по-малка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук