Георги Касчиев
На снимката: Георги Касчиев

Спирането на руския газ има за цел да се засилят позициите на рубладжиите и копейковците в България. В Словакия и Чехия няма чак толкова рубладжии и затова това се прилага в България. Tова коментира енергийният експерт Георги Касчиев специално за Дебати.бг.

В момента това дава възможност на тези хора да говорят „ние казахме ли ви, че не трябва да се намесваме, никакви оръжия не трябва да пращаме . Ето заговорихме за оръжие за Украйна и се оказахме наказани”.

По думите се „удрят“ точно такива като нас, които разчитат на „андрешковската хитрост и снишаване, докато отмине бурята“.

Много ясно пролича, че тази политика няма никакви успехи. Никой не уважава в международен план такива като нас, които се стараят някак, ако може, да не вземем определена позиция. Да изпращаме оръжие, но през други държави и да не го признаваме. В политиката важи един принцип – бий, за да те уважават. Руснаците имат начини как да удрят, никой не ги уважава за това, но определени части от елитите се респектират от такива решения.

В този контекст той е категоричен, че спирането на газа няма нищо общо с добрата бизнес практика.

Това, което се прави сега, според мен е продиктувано от политическо решение взето на високо ниво да се накаже България като се демонстрира как това може да бъде лесно направено. За Русия ние сме нищожен консуматор. Но поради усилията на предишното управление на ГЕРБ сме станали напълно зависими от доставката на руски газ.

За колко време ще ни стигнат резервите от хранилището в Чирен и от други наши източници; защо ГЕРБ не пожелаха да направят интерконектора за 12 години и ще успее ли спирането на руския газ в крайна сметка да има положителна роля за енергийната ни независимост – четете цялото интервю ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук