Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

В сряда председателят на Евроепейската комисия, Урсула фон дер Лайен, определи като „изнудване“ действията на руския гигант „Газпром“ за спиране на доставките на газ до България и Полша, но заяви, че блокът работи по координиран отговор на ескалацията от страна на Москва.

Газпром (GAZP.MM) заяви, че е спрял доставките за Полша и България заради неплащане на газа в рубли – най-твърдият отговор на Москва на санкциите, наложени от Запада заради конфликта в Украйна.

„Съобщението на Газпром, че едностранно спира доставките на газ за клиентите в Европа, е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Това е неоправдано и неприемливо. То още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ“, каза тя в изявление.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС е подготвен за този сценарий и ще продължи работата си за осигуряване на алтернативни доставки на газ и за запълване на газовите хранилища. Правилата на ЕС изискват от всички държави да разполагат с план за действие при извънредни ситуации, за да се справят с шок в доставките на газ. Понастоящем газовите хранилища на ЕС са запълнени на 32 %.

ЕС работи по координиран отговор

ЕС работи по координиран отговор на руската ескалация, заяви фон дер Лайен, а „газовата координационна група“ на блока, съставена от представители на националните правителства и на газовата индустрия, ще заседава в сряда сутринта.

Министерството на климата на Полша заяви във вторник, че енергийните доставки са подсигурени и не е необходимо да се ограничават доставките за потребителите.

Брюксел потърси общ отговор от страните от ЕС на искането на Русия за плащане в рубли, след като през март Москва издаде указ, с който предложи на купувачите на енергия да открият сметки в Газпромбанк, за да извършват плащания в евро или долари, които след това да бъдат конвертирани в рубли.

Комисията заяви, че компаниите трябва да продължат да плащат във валутата, договорена в договорите им с Газпром – 97% от които са в евро или долари – и че плащането в рубли може да наруши санкциите на ЕС срещу Русия.

Въпреки това Брюксел заяви, че компаниите от ЕС може да са в състояние да плащат законно за газ съгласно руското постановление, например ако компаниите могат да потвърдят, че договорните им задължения са изпълнени, когато депозират евро в Газпромбанк, а не по-късно, след като Русия конвертира плащането в рубли.

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви в сряда, че Полша и България са отказали да използват системата за плащане, заложена в руския указ – депозиране на евро чрез Газпромбанк.

Анализатори заявиха, че проблемът с плащането в рубли рискува да разцепи единния фронт на блока срещу Русия заради инвазията й в Украйна, ако някои страни заявят готовност за плащане в рубли.

„ЕС трябва колективно да се откаже да играе играта на Русия“, заяви Фук-Вин Нгуен, енергиен експерт в института „Жак Делор“, като добави, че ако една държава изпрати рубли, други може да я последват, за да се опитат да избегнат спиране на доставките на газ.

„Най-големият риск, който виждам в момента, е този от фрагментация на ЕС, в случай че някои купувачи се съобразят с искането на Русия, докато други не го направят“, каза Симона Таляпиетра, старши изследовател в брюкселския мозъчен тръст „Bruegel“.

Нгуен заяви, че европейските страни трябва да се съсредоточат върху спешни мерки за ограничаване на използването на газ, като например намаляване на използването на отопление и климатици, за да се запазят доставките преди зимата.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук