Георги Рачев
на снимката: Климатологът Георги Рачев

Това беше със снега за тази година, каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг климатологът проф. Георги Рачев. По думите му не е необичайно явление да вали сняг през април.

„Не е необичайно да има сняг през април, макар че не се случва всяка година – веднъж на 5-6 години има сняг, мраз, измръзване на разцъфтелите се плодни кутийки по трайните насаждения. Този сняг малко ни изненада, защото той започва да се доближава до едни от най-екстремните стойности на височината на снежната покривка, измервани в някои станции в Западна България“.

И добави:

„Днес започва едно затопляне и в обозримо бъдеще, до Великден сняг не се наблюдава. Април, както март, е пролетен месец и е пълен с изненади. Нищо не е изключено. Но на по-късен етап, трябва да стане чудо, за да имаме такава снежна покривка. Това беше със снега за тази година. Аз лично съм бил свидетел на сняг на 25 май преди 20-на години. Това е природата, нищо фатално и трагично няма в това, което се е случило, с изключение на факта, че някои плодни дръвчета ще загубят част от реколтата си“.

На въпрос какво ще бъде времето на Великден, проф. Рачев каза, че все още е рано да се даде категорична прогноза.

„До Великден има половин месец и той влиза в този период на 21-дневна прогноза, която много често за доближава до климатичната прогноза – за април средната температура е между 10 и 13 градуса, средните валежни количества са между 40 и 65-70 мм. Виждате колко е „обла“ тази прогноза. Всеки иска да знае какво ще е времето на Великден. Още повече, че Великден е един период от 4 дни – четири дни през пролетта, да знаеш от сега какво ще е времето, означава да си Бог. Никой не може да каже с точност какво ще е времето тогава, защото природата е изменчива“, каза той.

Проф. Рачев обаче заяви, че на Цветница няма да вали.

„На самата Цветница има вероятност температурите да не са толкова високи, очаква се да премине един размит студен фронт, който да понижи температурите с 3-4 градуса – до около 12-13 градуса. На Цветница засега се очертава да бъде с нормални температури и без валежи, каквото и да означава това нещо. До края на седмицата ни очаква сравнително хладно време. В събота и неделя ще бъде по-топло, с температури между 10-12 градуса, в Южна България – до 15. Снегът, който виждаме в Западна България, който достигна 20 см., още утре по обед ще се е стопил. Това е времето. Ако беше декември, този сняг щеше да се задържи, но през пролетта слънцето е по-силно и не можем да очакваме дълго време да се задържат ниски температури и значителна снежна покривка“.

Цялото интервю с проф. Георги Рачев може да прочетете в събота в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!