Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще „увеличи мащабното тестване“ на фона на нарастваща вълна от критики за неспособността на правителството да осигури широк коронавирусен скрининг, предават от АФП.

Във видео съобщение, публикувано в сряда вечерта от „Даунинг Стрийт“, където той е в самоизолация, откакто на 27 март обяви, че се е заразил с вируса, Джонсън каза, че тестването е „пътят за излизане от кризата“.

„Увеличаваме масовото тестване. Както вече седмици и седмици наред казвам, това (тестването) е пътят за излизане от кризата“, каза Джонсън. „Така ще наредим коронавирусния пъзел. Ето как ще го победим в крайна сметка.“

Той реагира на осъждането на правителството си, особено в медиите, след като служители разкриха, че само 2 000 от половин милион персонал в Държавната здравна служба (NHS) са тествани.

Данните, публикувани в сряда, показват, че в Обединеното кралство са починали 2 352 души с COVID-19, което е 563 повече от предишния ден – най-голямото увеличение за ден. Двама от починалите са медици.

Тестуването на широката общественост също беше критикувано като недостатъчно.

Във вторник в Англия бяха тествани 10 000 болнични пациенти и служители на NHS, което е много под дневната цел от 25 000 и 70 000-те на ден в Германия.

Различни проправителствени издания осъдиха плановете като „хаотични“, „скандални“ и „срамни“.

Пол Нърс, изпълнителен директор на биомедицинския изследователски център „Франсис Крик“, каза пред Би Би Си, че правителството трябва да действа в „духа на Дюнкерк“ и да пусне „малък кораб“ лаборатории да започнат скрининг за болестта убиец.

В момента Великобритания е в извънредно положение, като магазините са затворени, а обществеността е помолена да остане у дома, за да се опита да ограничи разпространението на коронавирус.

Правителството обеща огромен пакет в подкрепа за бизнеса и служителите, засегнати от мерките, но е изправено пред въпроса как да разположи парите във времето.

Новите данни на правителството показват, че 950 000 души са кандидатствали за държавна помощ, известна като универсален кредит, в последните две седмици. Той е на разположение на безработни и лица с ниски доходи.

Очаква се националният самолетен превозвач „Бритиш Еъруейз“ да съкрати 36 000 служители по-късно днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!