Огнян Герджиков
На снимката: проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков, председател на Консултативния съвет по законодателството в НС, поиска ръководеният от него орган да се разпусне. Неговото съществуване било безсмислено, защото на практика никой не се консултира с него. Тази позиция е изразена в писмо на професора до председател на парламента Цвета Караянчева, която е патрон на съвета.

Герджиков подчерта, че от създаването на консултативния орган през октомври 2017 година досега депутатите са поискали от него позиция по само два законопроекта – промените в Кодекса на труда и проекта за „Административно-процесуален кодекс“ (АПК). Писмото на професора подчертава, че той и членовете на съвета имат „резерви към качеството на някои от приеманите от Събранието нормативни актове“ и не желаят имената им да се свързват с тях.

Мотивите на Герджиков кореспондират с пресния пример, че  управляващите скорострелно и без много обсъждане гласуваха промените в антикорупционния закон, който е един от най-важните през това управление.

Ето и пълния текст на писмото на Огнян Герджиков:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

През м. октомври 2017 година към Председателя на Народното събрание беше конституиран Консултативен съвет по законодателството. До края на същата година той представи две мотивирани становища по ЗИД на Кодекса на труда, както и по проекта за Административно-процесуален кодекс. През изтичащата 2018 г. не ни беше възложена никаква задача. Това обстоятелство ме кара да мисля, че Народното събрание повече няма нужда от този консултативен съвет. Номиналното му съществуване е безсмислено. Ето защо е коректно той да бъде закрит. Още повече, че членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от Народното събрание нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях. От името на членовете на Консултативния съвет Ви моля най-учтиво, той да бъде закрит като това обстоятелство бъде публично огласено.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук