Ингрид Шикова
на снимката: проф. Ингрид Шикова

Съвсем скоро България ще бъде допусната до валутно-курсовия механизъм. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг експертът в областта на политиките на ЕС проф. Ингрид Шикова.

„Неправилно го наричаме „чакалня“ – чакалнята се свързва с пасивност, по-правилна би била метафората „фитнес зала“, защото страната трябва да полага много усилия за повишаване на производителността на труда и на стандарта на живот, преди да влезе в еврозоната”, каза проф. Шикова.

Според нея мястото на България в ЕС не зависи само от изпълнение на конкретни критерии и изисквания, но в много голяма степен от способността да се провежда политика на интелигентна интеграция.

„Това обаче не може да стане без решителното преодоляване на проблемите в съдебната система и справянето с корупцията. От решаването на тези въпроси зависи дали някога ще станем част от ядрото или ще се задоволим с постоянно място в периферията на Европейски съюз. Мисля, че имаме шансове, но не трябва да се успокояваме и да чакаме. Има една ключова дума и тя е доверие.  Особено след кризата в Гърция, доверието е много важно за приемането на нови държави в еврозоната. За приемането ни в Шенген доверието също е ключово”, допълни експертът.

Цялото интервю с проф. Ингрид Шикова може да прочетете по-късно днес в рубриката ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук