Илчев Караянчева

Да престанем да смятаме хората в Северна Македония за наши братя и Северна Македония за наша братска държава. За това призова проф. Иван Илчев, член на българо-македонската историческа комисия по БНТ.

„Тя е държава, която поради различни причини, една от които глупостта на българските управници, е поела по свой собствен исторически път и трябва да се отнасяме към нея като към държава, която има своите си интереси и ги защитава. Дали нашите управници ще защитят нашите интереси предстои да видим в близките месеци.”, обясни проф. Илчев.

Проф. Илчев коментира и въпросите, обсъждани в съвместната историческа комисия, като посочи, че не може да определи със сигурност дали върху македонската страна от комисията се оказва натиск, но има съмнения за такъв.

„Миналото заседание, преди 2 месеца мина в много добро настроение. Това е нещо, което не се беше случвало отдавна. Срещата от миналата седмица мина в общо взето доброжелателна атмосфера и втория ден колегите се промениха изцяло и започнаха наново с това, с което вече сме свикнали. Дърпане за всяка дума, оспорване на всеки исторически извор и така нататък.”

Това според проф. Илчев навежда на мисълта, че някой е упражнил натиск върху тях между двете срещи. От своя страна, той заяви, че откакто комисията действа, нито едно правителство не се е опитало да оказва натиск върху българската и част. Относно какви са резултатите от срещите проф. Илчев посочи:

„За мен единственият резултат ще бъде, ако това, което говорим, влезе в учебниците по история и започне да се преподава на децата в Македония. Досега няма абсолютно никаква индикация, че това ще се случи. Миналата година предложихме на македонската страна, ако учебниците не могат да се променят толкова бързо, министерството да изпрати едно циркулярно писмо до учителите, в което се описват казусите, по които комисията е постигнала споразумение, за да могат те да се въведат в учебния процес. Няма такова нещо”

Въпреки това той смята, че работата на комисията все пак има значение, защото благодарение на нея в Р Северна Македония благодарение за първи път  се поставя въпроса, че има и друга гледна точка на тяхната история, която според него вероятно се споделя от мнозинството специалисти по света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук