Асена Сербезова
На снимката: Асена Сербезова

Подписаният днес колективен трудов договор обещава увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и санитари в болниците. Заплатите на лекарите се вдигат с 800 лева, тези на медицинските сестри с 500 лева, а на останалите медицински работници – с 200 лева. Това съобщиха от министерството на здравеопазването. Под въпрос обаче стои изпълнението на договора, тъй като договорът е подписан от синдикатите и министъра на здравеопазването Асена Сербезова, но повечето работодатели и представители на болници не са сложили подписа си.

Макар в съобщението да не се посочват крайните суми с увеличението, по-рано беше  обявено, че лекарската заплата ще бъде 2000 лв., тази на медицинските сестри – 1500 лв., а на санитарите – 900 лв. Тези числа бяха съобщени предварително, още преди няколко дни, с цел да се успокоят зараждащите се протести на медици. Те бяха предизвикани от края на епидемичната обстановка и опасенията, че доходите им ще намалеят заради спирането на допълнителните плащания за работа на първа линия.

Трудовият договор обаче зависи от бюджета и ръководствата на болниците. Директори на болници се оплакват, че оповестеното увеличение с 25% на цената на клиничните пътеки не би било достатъчно, за да се покрие предвиденото увеличение на заплатите. Причината според тях е, че то ще бъде „изядено” от увеличаващите се цени за електроенергия  и консумативи. Същевременно периодично се появява информация за огромните заплати, които взимат лекари, заемащи директорски постове в някои болници у нас.

„Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения“, посочи и здравният министър проф. Асена Сербезова на подписването.

Преговорите с надзорния съвет на НЗОК по Анекса към Националния рамков договор все още продължават, посочват от министерството. Очаква се в анекса да бъдат добавени условия, които да накарат директорите на болниците да изпълнят заложените в колективния трудов договор заплати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук