проф. Ивайло Дичев
Проф. Ивайло Дичев.

Има „някакъв“ шанс за съставяне на редовен кабинет, но с много мъчителен процес. Въпреки това вероятността сега е по-голяма, отколкото преди 1-2 седмици, заяви културологът проф. Ивайло Дичев.

Според него „целият танц е кой и как ще отстъпи, как ще запази достойнството си“.

Дичев определи като фалшива новина, че лидери на „Продължаваме промяната“ ще оглавят евентуално правителство, но посочи и какъв е бил резултатът от нея – „подпален скандал“. Шансът за него е в т.нар. „технически кабинет“, за който заговори и един от съпредседателите на „Демократична България“ – Христо Иванов.

„Този кабинет за 6 месеца да изпълни определени неща, които са важни за държавата. Никаква коалиция и никакви сериозни взаимодействия. Въпросът е защо ГЕРБ не иска да взаимодейства с ДПС и какво ги кара да се срамуват от уговорка с партия, с която управляваха 12 години. Дали е нещо свързано с Пеевски или Магнитски?“, запита култорологът.

По думите му логично е било ГЕРБ да започнат с ДПС, евентуално да потърсят ИТН или някаква подкрепа, макар и пасивна, от БСП.

„Това е надиграване. Трябва да се задоволят „феновете“ на едната или другата партия по някакъв начин. Ние, като общество, не можем да приемем нещо като компромис, а политиката е изкуството на възможното – малки стъпки в правилна посока. Жълтите медии „продават скандала“ и изтъкват скандалите и обидите най-вече. Ще бъде нещо разочароващо, ако двете формации сглобят нещо, но ще е по-малко разочароващо от нови избори“, смята Дичев.

Според него „нашите партии и политици не са идеални, не са пастори“.

„Те извършват политически действия, в които винаги ще има някои компромиси и ще има недоволни“, обясни той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук