проф. Златко Кълвачев смята, че няма място за притеснение
На снимката: проф. Златко Кълвачев

Няма място за притеснение заради увеличаването на новите случаи, защото наличието на вирус въобще не означава болен човек. Огромната част от заразените, ако не са тествани, няма и да разберат, че са заразени. Това обясни по БНТ вирусологът проф. Златко Кълвачев.

Според него вирусът си върви нормално, държи се нормално. Това е седми вариант на човешки коронавирус, ние си живеем с останалите, те са сред нас, обясни вирусологът.

„Най-вероятно нещата ще затихнат, след като се натрупа това имунно население, т. нар. имунен вал, който да ограничи вируса. Математическият модел е като метода „ин витро“ – в епруветката всичко е идеално, но в реална среда истината е съвсем различна, отколкото в лабораторията“, смята проф. Кълвачев.

Според него, дължината на карантината е свързана с инкубационния период, като практиката показва, че между 5 и 14 дни е най-честият период на заболяването.

Професърът отхвърли спекулацията, че вирусът има изкуствен произход.

„Няма данни този вирус да е създаден изкуствено, това е невъзможно. Освен това, за какво му е на някой да създава нещо, което има 1% смъртност, кому е необходимо това? Има вируси, които активно се реплицират в нас, ежеминутно. И даже вирусолозите спорят за тях. Така че, вируси има и ние си живеем с тях. Това е положението“, допълни проф. Кълвачев.

Хроничен този вирус няма да стане, категоричен е вирусологът. Резултатът от него е, че или си напълно излекуван, или умираш.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук