Преразглеждане, ревизиране на алгоритъма на клиничните пътеки – това ще първата задача, която  проф. Камен Плочев си поставя, ако бъде избран от парламента за управител на НЗОК. Професорът каза това на изслушване днес в парламентарната здравна комисия.

Всички депутати – членове на здравната комисия подкрепиха кандидатурата му да оглави НЗОК.

Плочев е категоричен : промяната на клиничните пътеки е разковничето за оздравяване на системата. „Има безумия, колеги!”, обърна се той към депутатите от здравната комисия във връзка с деформираното формиране и деформираното плащане на клиничните пътеки в различните специалности.

КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ

Има силно надценени операции  и дейности в ущърб на други – грубо подценени. В трети случаи плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт от пазара на Илиянци, каза в типичния си стил проф.Плочев. Според него е нужно да се създаде нов експертен борд с участието на различни специалисти, с чиято помощ да се промени алгоритъмът на пътеките.

ЛОБИЗЪМ В КАСАТА

Проф. Плочев се закани още да сложи край на лобизма в НЗОК и беше категоричен, че няма да допусне административни своеволия.

Друга негова амбиция е подкрепата на генеричната лекарствена политика.

Проф. Плочев ще работи за засилване на контрола в здравеопазването. За целта ще иска съвместни проверки с РЗИ, НАП и съсловните организации. Проверките да бъдат планови, но и внезапни.

ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Друга задача е максимално бързото въвеждане на електронната здравна система, за да може и пациентите, и специалистите от касата да могат да следят всичко по извършваната и извършена медицинска дейност.Специално електронната система на касата сега е слаб, трябва да се стабилизира, като успоредно с това трябва да се върви към създаването на система от по-високо ниво, обясни той.

Проф.Плочев коментира, че трябва спешно да се прекратят порочните практики и точене на касата, пише специализираният сайт Clinica.bg и цитира професора:

Много пари се печелят от пороци и нещастие, възниква въпросът – някой злоупотребява ли със здравето на българина? Повод за коментара му са станалите свръхчести и обхватни „епидемии“ от сърдечно-съдови заболявания, „изискващи“ масово слагане на стентове.

Ако направим корекции в цената на някои пътеки, подозирам рязко подобряване на здравния статус на хората. Не, че няма нужда от инвазивни услуги, просто количеството им е смущаващо. В медицината е нужен и морал, уточни виждането си проф. Плочев.

НЗОК НЕ Е БАНКОМАТ

Според него пазарният механизъм, в който работят сега болниците, предполага да се предвиждат всички ползи и загуби, и резултатът да е сметка на собствениците на здравните заведения. „Сега обаче излиза, че загубите са за сметка за фонда, а печалбите са за играчите. Но има закони – за бюджета на касата и за публичните финанси, които трябва да се спазват“.

НЗОК не е банкомат, не е машина за чекове, а пълноправен участник в договарянето на медицинските услуги и ще плаща само за договорени и правилно извършени дейности, закани се проф.Плочев.

В неговото виждане за развитие на касата е и продължаването на тенденцията за прехвърляне на дейности от болничната към извънболничната помощ, за да се облекчат разходите на касата.

В доболничната помощ проф. Плочев ще търси по-голяма ефективност. Трябва да се договорят повече показатели за качество с БЛС и те да се следят. Също така да се обвърже пакетът за медико-диагностични дейности с нуждите на диспансеризираните лица.

Друга от идеите му е отпадането на хартиения носител на направленията за специалист. До създаването на електронна карта ще трябва да се помисли и за паралален достъп до талоните, цитира професора Clinica.bg

ЛЕКАРСТВЕНА ПОЛИТИКА

Сериозни промени бъдещият управител на НЗОК ще иска и в лекарствената политика на фонда. Целта ще е оптимизиране на разходите за болнично, онкологично и домашно лечение. Според него трябва да се премине към използването на повече генерични медикаменти. Това ще подобри достъпа до лечение на пациенти със социално значими заболявания. Трябва да се действа и за промяна на източника за финансиране на редките болести, заяви проф. Плочев.

В плановете  на новия управител на НЗОК влиза и въвеждането на нов принцип на реимбурсиране на лекарствата  на терапия, а не само на един нейн компонент.

Проф. Плочев подкрепя категорично провеждането на единен търг за лекарства от МЗ. Сред другите му управленски намерения са структурни промени в НЗОК и в регионалните й поделения, така че да се повиши ефективността на работата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!