Проф. Тодор Кантарджиев. Снимка: БГНЕС

Увеличението на случаите на Ковид-19 в София е 5-6 пъти, но тъй като антигенните тестове в началото на инфекцията дават 50% фалшиви резултати, данните не са точни. Затова е важно при наличие на сипмтоми да се направи второ изследване.

Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„Нищо драматично, нищо страшно не става. Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол“, успокои той.

Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция, подчерта Кантарджиев. „Преди 3 години беше смъртоносен, смъртността беше много висока, но вирусът се измени много, вече не убива така“, допълни той.

Новият вариан Пирола се характеризира с много голямото количество мутации – 35, което променя характеристиките на вируса по подобие на прехода между Делта и Омикрон, обясни специалистът. По думите му това означава, че серумният имунитет на преболедувалия и ваксинирания много по-слабо защитава, но „Т-клетъчният имунитет успява да защити организма до известна степен“.

„Ако си карал новите варианти, си защитен от Пирола-та“, обобщи Кантарджиев.

Възможно е противогрипната ваксина да се сложи в комбинация с ваксината срещу коронавирус, но това да стане на двете ръце, посъветва бившият директор на НЦЗПБ.

С увеличаването на възрастта на населението и намаляването на обществения имунитет има тенденция на ръст на инфекциите и тяхното хронифициране, отбеляза още Тодор Кантарджиев.

Той посъветва да се носят маски на места, където има струпване на хора и да не се прекалява с имуностимулантите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. КАТРАН ДЖИЕВ. ДАНЕСИ СВЪРШИЛ
    ПАРИТЕ ?
    ОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА СПОКОЙСТВИЕ. !
    АНАДЪКМО .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук