Проф.Лъчезар Аврамов

Обръщението на премиера е поредният хитър ход. Така проф. Лъчезар Аврамов коментира специално за ДЕБАТИ.бг исканията на министър-председателя за Велико народно събрание и нова конституция.

Професорът, който написа отвореното писмо на учените от БАН до премиера в подкрепа на протестите и с искане за незабавна оставка на правителството и главния прокурор е категоричен, че с предлаганите промени нищо няма да се реши.

„Това е поредният тарикатски трик, с това нищо няма да се постигне, освен това хората, на които би било възложено да разработят всички тези документи, материали, те не са годни, доказаха го вече в последните години. Така, че според мене г-н Бойко Борисов, който е един хитър човек, прави опит да си продължи управлението и да отклони вниманието”

Политиката, която се води в момента ликвидира квалификацията на хората.

„Ние много добре знаем отдавна, че всъщност това управление е преминало всякакви норми на правни, даже на цивилизационни отношения и всъщност управлението на държавата е сведено до управлението на една банда. Винаги, когато има някакъв проблем било социален, било синдикален, екологичен, здравен. Всичко опира до решението на Бойко Борисов. Това не е управление на европейска държава. На това нещо трябва да се сложи край, защото самият механизъм на функциониране на държавата генерира корупция, генерира наслояване на най-важните постове в държавата с некомпетентни, продажни, корумпирани хора. И това нещо вече мина всякакви граници”

Парите за наука, които се отпускат в България са далеч под минималните изисквания за страна от Европейския съюз, напомня проф. Аврамов.

„Нашата държава е построена върху незнание, върху некомпетентност. Например по отношението към науката и в частност към Българската академия на науките. Има си европейски критерии, които аргументират какъв процент от БВП трябва да бъде насочен към наука и иновации, за да може държавата да бъде европейска и цивилизована. Европейската цел 3%, а ние се въртим тука между 0,3% и 0,4% при това съмнително разпределящи се пари и това нещо ни превръща в заден двор. Освен това се изгражда такава система, че и малко останалите високо квалифицирани хора напускат държавата и работят за други хора”

От няколко години няма докторанти, алармира проф. Аврамов. А истината е, че научният труд е обезличен.

„Навсякъде докторантската стипендия се равнява на средната работна заплата за съответната държава или за съответната област. А тук при минимална работна заплата от 610 лева докторантската стипендия е 550 лева, значи това е уникално, това е за рекордите на Гинес. Това означава, че в един научен институт не можете да назначите чистачка на по-малко от минималната работна заплата, но докторант можете”

Цялото интервю четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!