Българският парламент показва неуважение към правото. Правото през последните години не е на почит в България. Това заяви пред БНТ юристът проф. Огнян Герджиков.

„Има нужда от повече държава. Много ми е болна тази тема. Нашият парламент показа неуважение към правото. Човек се чуди как е възможно в една правова държава да се показва, че нашият парламент нарушава Конституцията”, каза Герджиков.

„Този закон за здравето, който сега беше приет, изменения, той също е в нарушение на Конституцията и неслучайно президентът е сезирал Конституционния съд, тъй като тези мерки за ограничаване на правата трябва да са единствено и само временни и да се посочва, така както е срокът в закона за защита при бедствия, там е казано до 7 дена и при еди какво си”, каза Герджиков.

И добави:

„Само „временно“ нищо не значи. То и нашият живот е временен. С акт на НС депутатите се отказаха от  заплати. Ама това не може да стане с акт на НС. Това е личен акт на дарение.  Не може по този начин да се одържави хазарта. Може да се отнеме лиценз, но тук стана одържавяване на една дейност”, обясни още юристът.

Той определи като „правен абсурд“ с акт на Народното събрание депутатите да дарят заплатите си.

Относно приема с оценка от матурата в специалност „Право”, проф. Герджиков каза, че не вижда „нищо толкова страшно в това, защото далеч не е толкова важно как се влиза, важно е как се излиза“.

По думите му нагласата в България е, че който е влязъл, той да излезе, а в големите университети по света входът е широко отворен, обаче изходът е много стеснен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук