Огнян Герджиков
На снимката: проф. Огнян Герджиков

„Това е прецедент в нашата политическа история. Подобен друг такъв случай не знам“. Това заяви юристът проф. Огнян Гердгиков, който коментира изявлението на Слави Трифонов, че „Има такъв народ“ изобщо няма да предложи за гласуване проектокабинета „Николов“.

„Освен че е нещо странно не е кой знае колко трудно за решение, чисто юридически, без да съм тесен специалист в материаята. Този случай – при оттеглянето на тези, които имат връчен мандат – ИТН. Това означава все едно, че в пленарната зала не са получили необходимия брой гласове за избиране на правителството. Следователно ще се отиде към следващата политическа сила – ГЕРБ“, обясни Герджиков следващите стъпки.

По думите му от управлявалата досега партия неведнъж са казвали, че веднага ще върнат мандата, въпреки че могат да си сменят решението, но не очаква такъв обрат.

„Тогава прездидентът Радев ще бъде принуден да направи последния ход – да връчи мандата на избран от него политически субект. Струва ми се, че това най-вероятно ще бъде БСП. И Ако наистина са те, ще предложат служебния кабинет като редовен“, добави още той.

По отношение на това дали ще успее да събере необходимата подкрепа, проф. Герджиков не се ангажира да прогнозира. Ако служебният кабинет не събере необходимата подкрепа се отива на втори предсрочни парламентарни избори наесен.

Герджиков каза още, че независимо от категоричността на Слави Трифонов, който от ефира на партийната си телевизия заяви „отиваме на нови избори“, Трифонов не трябва да е толкова категоричен, защото няма гаранция, че служебното правителство няма да получи необходимата подкрепа в пленарната зала.

Защо „партиите на протеста“ оттеглиха подкрепата си?

Попитан как си обяснява масовото оттегляне на подкрепата на ИТН от другите партии, които досега декларираха желанието си да им гласуват доверие, бившият председател на 39-ия парламент коментира, че това се дължи на факта, че Трифонов не е човек, който търси съгласие.

„Той показа особен вид самочувствие, че той може да диктува ситуацията, като че ли има 120 народни представители, а той има само 65. Той не направи никакви крачки по посока за разбирателство с тези, които заявиха, че са готови да го подкрепят. Някак си реши да играе много индивидуално, не искаше да се съобразява с никого, освен със себе си. Опитваше се да наложи фигури, които се оказаха неподходящи и не се приемат. Такъв индивидуалист трудно може да успее“, коментира проф. Герджиков.

Той коментира още, че на бъдещи избори със сигурност ще има отлив на гласове от ИТН и двата шанса, които партията на Трифонов е получила досега, няма да се повторят. По думите му никой не е очаквал да се случи това, на което ставаме свидетели. Според него това показва, че за нашите политици мисълта за България е на второ място, а тя трябва да е на първо.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук