Васил Велев оставки

Шефовете на четирите големи работодателски организации се срещнаха с премиера Стефан Янев заради високите цени на тока и поискаха оставки на всички по върховете на българската енергетика, започвайки с ресорния министър Андрей Живков и заместниците му. 

От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-скъпа в целия Европейски съюз.

„Причина за това е зловредното и некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата. Искаме оставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на Български енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2“, заяви Васил Велев след срещата със Стефан Янев.

От бизнеса искат анализ на поведението на ЕСО и НЕК, а след това и ръководствата им също да подадат оставки. Велев заяви, че работодателите са в протестна готовност.

Велев: За първите 10 дни имаме цена със 73% по-висока от тази в Германия

Цените на енергийната борса, откъдето фирмите купуват ток, буквално полудяха в последните седмици. Причината е, че търсенето на електроенергия е голямо, а доскоро ключови доставчици като държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ работеха с намалени мощности и се въздържаха да продават ток въпреки изгодните за тях цени. ТЕЦът засили производството си, едва когато работодателите заговориха за национални протести и оставки, а големи заводи започнаха да спират, защото продукцията им става непродаваема при такива стойности на еленергията.

„Ние имаме монопол на БЕХ на борсата. Дружествата на БЕХ разполагат и предлагат по-голямото количество от електроенергия на умишлено високи цени, създавайки и умишлен дефицит“, коментира още Велев.

Велев посочи, че за първите 10 дни имаме цена със 73% по-висока от тази в Германия, където българската индустрията и икономика изнася всяка година над 9 млрд. лева продукция.

От думите на служебния министър на енергетиката Андрей Живков стана ясно, че в последните 2 седмици е направено всичко възможно и „ТЕЦ Марица изток 2“ работи така, както в близките години не е работил. Той поясни, че в момента работят 5 енергоблока от общо 8, като три от неработещите са в различни видове ремонти.

„Точно преди месец и половина също проведохме среща с тях – тогава темата беше дали да включваме „ТЕЦ Марица Изток 2“ на пазара или изобщо да не включваме. Тогава изразиха мнение, че „ТЕЦ Марица изток 2 не трябва да се включи. Нашият екип се ангажира ТЕЦ-а да не остане с 1 млн. мегават часа, а при всяка възможна ситуация, която позволява пазарът, ТЕЦ-ът да може да дава ликвидност на пазара“, посочи Живков.

Живков заяви още, че е готов да си подаде оставката, ако му бъде поискана.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!