тока, електричество рекорд

След разговори на Министерството на енергетиката с ръководството на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД пуснаха трети блок на централата с пълна мощност. Причината е рязкото поскъпване на тока, търгуван на енергийната борса, в сегмента „Ден напред“ през последните дни. 

От министерството уточняват, че досега централата стандартно работи с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият за свободния пазар.

„Ръководството на Министерството на енергетиката счита, че при такава пазарна ситуация тецът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност. От една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга, ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията“, обясняват от там.

БЕХ следи с тревога цените на електроенергията

От Българския енергиен холдинг обясниха, че към настоящия момент в България работят 5800 MW генериращи мощности. Износът варира около 900 MW на час.

„Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент „Ден напред“, съобщават от БЕХ.

От холдинга обясняват още, че „Български Енергиен Холдинг” ЕАД е структуриран като финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност.

„Български Енергиен Холдинг” ЕАД няма правомощията да определя пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната самостоятелност на дружествата, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на REMIT“, се казва още.

Браншова камара полимери с призив към КЕВР и енергийния министър

Междувременно Браншова камара полимери изпрати отворено писмо с призив за реакция до председателя на енергийния регулатор КЕВР и до енергийния министър. „Посочените от нас като рекордни за месец юни цени са вече средни за месец юли“, посочва организацията. Посочват, че фирмите от сектора от месеци са притиснати от високите цени на тока, които се превръщат в един от двата основни фактора, влияещи най-силно върху крайната цена. Посочват, че борсовата цена на тока в момента в България е най-скъпата в ЕС след тази в Гърция.

Асоциация на организациите на българските работодатели: „Токът ни е по-скъп с 50% от този в Германия“

Цените на електроенергията в България превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция – Германия, Италия, Франция, Австрия – с над 50%. Това се казва в писмо на Асоциация на организациите на българските работодатели до министър-председателя Стефан Янев относно спешни действия за цените на електроенергията. АОБР заявява категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България.

Хиновски: Токът на енергийната борса е с рекордна цена

Припомняме, че по-рано днес депутат от ИТН Иван Хиновски предупреди за тревожната ситуацията на Българската енергийна борса.

Хаос, неуправляема ликвидност и ниско предлагане на електроенергия – така Хиновски определи случващото се, което, според него, вече довежда до изкуствен дефицит и рекордни цени на енергията, предизвикващи тревожност в индустрията и бизнеса.

„Очакват се тежки последици за индустрията, заетостта, вноските за бюджета, но така и влияние за нашите лични сметки, защото през цената на доставчик последна инстанция ще се върне върху редица малки и средни предприятия“, предупреди още експертът.

По думите му днес цената е достигнала около 400 лв. за МВтч. От Българския енергиен холдинг уверяват, че четвърти блок на „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД е в готовност също да се включи, за да компенсира създадения дефицит.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук