турция Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков.

САЩ няма да се оттеглят окончателно и безвъзвратно и няма да оставят Афганистан изцяло на волята на талибаните. Това коментира ескпертът по международни отношения проф. Владимир Чуков специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Това беше потвърдено и от президента Джо Байдън, американската армия дори нанесе няколко въздушни удари върху талибаните. Много ми се иска да не се повтори това, което стана 96-та стана в Афганистан и по-конкретно, когато талибаните презеха Кабул и обесиха Наджибула – тогавашният лидер на просъветския режим, заедно с брат му на централния площад. Виждаме, че талибаните преговарят, искат да излъскат своя имидж пред света, но буквално воюват всеки ден.

Той акцентира, че талибаните контролират области, които винаги са били под тяхна власт, дори по време на присъствието на НАТО. Добава и че те имат определена тактика.

Става дума за аргарните райони и малките селища. За селищата, които се намират в твърде начупения и труднодостъпен релеф. Поне на този етап големите градове остават извън техния обсег, въпреки че виждаме много силното напредване на талибаните в провинциалните столици. Това, което е забележимо, е, че те превзеха шест КПП-та. Това е част от източника на приходи. Те взимат таксите, които преминават от Афганистан в Пакистан, Иран, разяснява Чуков.

Мнението на експерта е, че оттеглянето 2021-ва, няма да бъде като това от 1989-та и и ще бъде намерен баланс.

Защо в последните дни въпросът с афганистанските бежанци става все по-актуален; ще достигнат ли България и коя от страните в региона ще се опита да извлече най-много икономически и политически ползи от оттеглянето на американската армия – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук