Тодор Тагарев
на снимката: военният експерт проф. Тодор Тагарев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг военният експерт Тодор Тагарев коментира предложенията, които се чуват все по-често за създаване на Европейска армия. Експертът обясни, че ако действително се създаде обща европейска отбрана, тя няма да има всички функции, които имат националните армии.

Тагарев е категоричен, че макар и все още да сме далеч от подобен мащабен проект, вече се виждат общи многонационални усилия в Европа да се консолидира отбраната на различните страни. България обаче някак страни от големите проекти в тази област.

„Мисля, че е ставало въпрос за участие на България в проекти, които са за медицинско осигуряване на операцията, някои неща, свързани с логистика и т.н. Малко ни няма в картинката с големите проекти, а практически отсъстваме от идеята за създаване на многонационални формирования, а ние трябва да вървим в тази посока, за да можем да сме неразделна част от тази европейска отбрана.”

Военният експерт категорично отсече, че българската армия изобщо не е модерна. И това се дължи главно на отсъствието на сериозни инвестиции в технологии, въоръжение и оборудваме. Вместо това продължаваме да харчим милиарди за поддържане на безперспективна стара съветска техника. Тази тенденция трябва да се промени, категоричен е Тагарев.

„Тези милиарди не са отишли за нови способности, с изключение да кажем на около 2-3 млрд., които са дадени за самолети и хеликоптери. Всичко останало е за наливане на пари в стара и безперспективна техника. Ключово е ние да прекъснем тази тенденция и най-накрая да вземем да закупим въоръжение, което е съвместимо с въоръжението на нашите съюзници, което е достатъчно модерно и ще ни даде възможност да действаме с нашите съюзници във всички видове операции.”

Цялото интервю с военния експерт Тодор Тагарев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук