Владимир Чуков
на снимката: арабистът проф. Владимир Чуков

Коронавирусът е основна тема и в Близкия Изток и арабските медии стриктно следят какво се случва в Европа, която е моделът на арабския свят за действие или пропуски по отношение на епидемията. Заразата почти замрази военните действия в Сирия и те са далече от това, което помним отпреди месец-два, каза в интервю за „Дебати.бг“ арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му както иранското, така и сирийското правителство крият информацията за разпространението на болестта.

„Що се отнася до Сирия, там нещата са поставени под похлупак. На този етап това, което преви впечатление е, че военните действия,  каквито ги знаехме преди месец-два, са почти замразени. Така стана и на турско-гръцката граница – буквално преди няколко дни от турска страна заявиха, че преустановяват стимулирането на бежанците да се движат към границите на Европа. Турските власти, които до този момент ги караха, извозваха и пращаха на гръцката граница, обявиха, че това е временна мярка, но когато коронавирусът изчезне, те отново няма да задържат тези, които искат да отидат в Европа.

Единственото място, в което коронавирусът сякаш не съществува и няма никакво примирие, е Либия. Там боевете продължават, има бомбардировки и от двете страни и, както виждате, дори СЗО там няма никаква информация за разпространението на коронавируса, който няма как да не присъства. Същото можем да кажем дори в по-голяма степен по отношение на Йемен, която също е необхваната като поле за изследване на броя на заразените от коронавируса“ – подчерта експертът по проблемите на Близкия Изток.

Според проф. Чуков е още рано да се правят политически прогнози за влиянието на пандемията в Иран, тъй като пикът й още не е дошъл и не се знае колко тежка ще се окаже тя като краен резултат. Професорът спомена, че съществуват мнения на анализатори, според които едно тежко преминаване на болестта през Иран, съчетано с икономическата рецесия, е в състояние да доведе до промени във властта. По думите на проф. Чуков е сигурно, че здравната система на страната не може да издържи на предизвикателствата на пандемията.

 

Цялото интервю с проф. Чуков може да прочетете по-късно на страницата на „Дебати.бг“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!