На снимката: проф. Светла Тошкова

Коронавирусната епидемия ще нанесе ужасяващ удар въху световната икономика и българската няма да бъде подмината. Тя може да се свие драстично в сравнение с 2019 година и недостатъците й ще се проявят. Такива са силно забавените структурни реформи, изоставянето на индустрията ни и селското стопанство за сметка на сектора на услугите, пренебрегването на необходимостта от една динамична модернизация на икономиката, липсата на сериозни социални реформи, заяви в интервю за „Дебати.бг“ икономистът от УНСС проф. д-р Светла Тошкова. Тя подчерта, че настоящите икономически мерки няма да бъдат достатъчни.

„Стремейки се да бъда максимално обективна, мога да кажа, че мерките имат  амбиция да подпомогнат редица от секторите и социалните групи, които ще бъдат най-ударени от идващата рецесия и криза, но заедно с това като че ли не отчитат пълният мащаб на това, което се задава. Ако икономиката ни продължи да бъде блокирана за повече от три-четири месеца, това означава едно приблизително намаляване в сравнение с 2019 г. на произведения БВП с не по-малко от 15-21 млрд.лв. Следователно, ако желаем да запазим националната си икономика в досегашното й състояние, на нас ще ни трябва един фискален пакет от мерки поне доближаващ тези 21 млрд. лв. Въпрос на правителството е как да осигури този спасителен пакет, дали от бюджета, от фондовете на ЕС или от ЕЦБ, или  част чрез заем. Ами, ако блокажът продължи и повече?“

Като недостатък на мерките проф. Тошкова изтъкна, че те не изглежда да обхващат малките и средните фирми, сектора „на малки еднолични фирми в сферата на услугите, общински фирми, еднолични занаятчии, индивидуални предприемачи, домакинства, които ще бъдат ударени от икономическият блокаж, дребни търговци и др“. Не е приет и механизмът за покриване на 60 процента от заплатите. Най-голямата заплаха в създалата се ситуация експертът вижда в безпрецедентното рухване на сектора на услугите, пред което българската икономика е изправена за първи път.

Пълното интервю с проф. Тошкова може да видите по-късно на страницата на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!