турция Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков.

Нагорни Карабах е гореща точка още от 17-ти век заради геополитическото си положение и в конфликта не са замесени само Русия и Турция. Сериозни са интересите на САЩ и Великобритания, която се готви да стане сериозна военна сила след напускането си на Европейския съюз. Това заяви специално за ДЕБАТИ. БГ арабистът проф.Владимир Чуков.

Според него районът може да се превърне в капан за Ердоган, който има конкретна цел- да осъществи директна връзка между Азербайджан и Турция през Нахичеван.

 

„От 1993-та година има резолюция на Съвета за сигурност, подкрепена и от Русия, че военните действия, които се водят в Нагорни Карабах са на азерска територия, не става въпрос за Армения, а за Азербайджан. И поради тази причина Москва не се намесва в тези събития до момента, в който не бъде пресечена „червената линия”, която разделя Нагорни Карабах със законната арменска територия. Тук е голямото предизвикателство към Турция. Тъй като през Нагорни Карабах може да бъде направена директна връзка между Азербайджан и Турция, но има една малка ивица арменска територия, която трябва просто да бъде завладяна. Но военните действия  са изключително в Южната част на Нагорни Карабах, в Северната няма нищо, има само там, където е потенциалният коридор. През Нахичеван, който е част от Азербайджан и респективно Нахичеван вече има директна връзка с Турция. Там са сглобени различни начини, различни сценарии по развитието на военните действия, било то военно- тактически или военно-стратегически, официално политически. Но участието на множество такива играчи предопределя сложността на ситуацията.“

 

Примирието в Нагорни Карабах за момента задоволява Русия, която на практика имаше и голям принос в постигането му, допълва арабистът.

„Поне на този етап трябва да кажем, че Русия упражни много силен директен натиск върху двете страни, лидерите бяха повикани в Москва и с това Москва наложи примирие, не толкова за самите арменци, колкото за самите себе си. Нагорни Карабах е в състояние да възобнови едно положение, което е било на дневен ред преди около век, но с нови играчи, с ерозия на тази периферия, която сега Русия възприема като своя собствена.“

Според турски източници арменците са ползвали помощта на бойци на ПКК в противопоставянето си срещу азерите, нещо, което говори за интернационалния характер на този конфликт в Нагорни Карабах, допълни арабистът.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков четете утре на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук