В специално интервю за ДЕБАТИ.бг арабистът проф. Владимир Чуков коментира решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли войските си от Сирия. По негови думи това е едно еднолично решение, вето без да са обмислени последиците от него. Само една от тях ще бъде възстановяване на позициите на „Ислямска държава” в Сирия и подсилването на групировката.

„Много трудно там би могъл да бъде наложен контрол. След изтеглянето на американските войници повече техни самолети няма да има в небето над районите, които са под контрола на „Ислямска държава”. Вероятно тяхната функция ще бъде заета от френските „Рафал” – те имат база в Йордания, но така или иначе след като натискът няма да бъде същият, нищо друго не остава, освен тази терористична организация да възстанови в някаква степен своите позиции.”

Проф. Чуков коментира, че онези влиянието над онези 30% от Сирия, които в момента са под контрола на сирийските кюрди, чиито съюзници бяха до момента американците, ще бъде поделено между Русия и Турция. Именно това е причината лидерите на двете страни да изразяват голямо задоволство от развоя на събитията.

Арабистът изрази мнението, че оттеглянето на САЩ от Сирия ще даде стимул на Европа да действа обединено за справяне с кризата там. Затова може да се очаква своеобразна обединена европейска армия да заеме мястото на американската в съответните територии,а  най-вероятният предводител на коалицията ще бъде Франция.

Съдбата на сирийските кюрди, които скоро ще бъдат изоставени от най-големия си защитник срещу Анкара също е под въпрос. Припомняме, че преди дни президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че предстои нова военна операция срещу кюрдите в Сирия. Проф. Чуков коментира, че тя ще се случи след изтеглянето на американските войски, но няма да е масирана по подобие на „Масликова клонка” или „Ефратски щит”, тъй като това би означавало геноцид на сирийските кюрди. Експертът е на мнение, че по-скоро ще има бързи целенасочени военни действия.

Оттеглянето на САЩ от Сирия ще се отрази негативно и на друг неин съюзник – Израел, който ще бъде изложен на опасността от нарастващото влияние на Иран в региона.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!