Владимир Чуков
на снимката: Арабистът проф. Владимир Чуков

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг арабистът проф. Владимир Чуков коментира новата промяна в позицията на САЩ спрямо Сирия. Вчера американският съветник по националната сигурност Джон Болтън обяви, че войските на страната му няма да се изтеглят от Сирия докато Турция не гарантира сигурността на кюрдите там.

Проф. Чуков бе категоричен, че действията на президента Тръмп във външнополитически план са продиктувани преди всичко от борбата за избиратели вътре в САЩ. Експертът бе категоричен, че Вашингтон все повече се движи към политика на изолационизъм, обратно на практикуваната в последните над 70 години политика на протекционизъм и това е резултат от факта, че Доналд Тръмп е олицетворение на американския национализъм.

„Да, в сравнение с Обама, който наистина беше интернационалист, така да се каже, то Тръмп е националист – той ще гледа най-вече американските интереси. Искам да вметна и, че за съжаление европейци и американци се отдалечават. Тръмп до някаква степен гледа на ЕС като на конкуренция. Трябва да мине време докато американците осъзнаят, че подобен тип политика не е оперативна в дългосрочен план.”

Експертът е на мнение, че военните действия в Сирия все повече отстъпват място на дипломацията и преговорите какъв да бъде форматът на бъдещото сирийско управление. Ключови в момента са разговорите какво да е мястото на сирийските кюрди и Иран и доколко те да имат влияние в разкъсаната от войната страна.

Проф. Чуков обърна внимание, че фактът, че САЩ и Русия са се съгласили влиянието на Иран да бъде ограничено, е важен знак за това как ще бъдат разпределени силите в бъдеще.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!