проф. Здравко Попов
на снимката: проф. Здравко Попов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг. председателят на Института за публична политика проф. Здравко Попов коментира перспективите за промяна на баланса на силите след европейските избори.

По негови думи балансът ще се промени драстично и това не е изненадващо на фона на евроскептичните гласове, които се чуват от всички краища на Европа. Експертът коментира, че в ЕС вече дилемата не е дали да има ляво или дясно управление, а дали управлението ще е националистическо или европеистко.

„Ще има сериозна промяна след европейските избори в края на май. Вероятно в ЕП ние ще видим тази дилема директно представяна през големи групи от хора, които ще защитават своите собствени позиции. Затова ЕП може би след няколко месеца ще бъде истинската политическа арена за разрешаване на тази съвременна дилема на Европа – начинът, по който европеизмите и национализмите могат да намерят формулата за нормалното съжителство и развитие на Европа.”

Проф. Попов бе категоричен, че Европа никога не е била на една скорост. Европейският проект по начало е символ на многообразието и така продължава да е и до днес. Затова трябва да се зададе не въпросът ще има ли Европа на две скорости, а как да се намери единна формула, така че всички многообразни държави да гледат в една посока и да се развиват заедно – всяка със своята скорост.

Европа има дълг към България, защото отдавна трябваше да сме приети в Шенген, коментира експертът. По негови думи страната ни е възпирана единствено от политически причини, които са неоснователни.

Още по въпроса очаквайте по-късно в пълното интервю с проф. Здравко Попов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук