Христо Ангеличин
на снимката: Христо Ангеличин

Прокуратурата е осъдена да плати 20 хиляди лева обезщетение на бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за безстопанственост във връзка със самолетните билети на министерството. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд.

С въпросното решение съдът намали с 5 000 лева сумата, която държавното обвинение трябваше да плати на Ангеличин, съобщава Lex.bg. Миналата година градският съд осъди прокуратурата да му плати 25 000 лева, а искът на Ангеличин е за 100 000 лева.

Той го заведе, след като Върховният касационен съд (ВКС) го оправда окончателно по делото, по което беше подсъдим заедно с бившия външен министър, а след това депутат от ГЕРБ Даниел Митов.

Ангеличин е поредният участник във второто правителство на Бойко Борисов, на когото демонстративно бяха повдигнати обвинения за трудно разбираеми престъпления. Преследван от съда по дело за безстопанственост беше и бившият външен министър Даниел Митов, който също бе оправдан на първа инстанция. По това време Митов беше част от Реформаторски блок, чак след това стана кадър на ГЕРБ.

Други членове на Реформаторския блок, участвали в същото правителство, също бяха обвинени. Сред тях са министърът на здравеопазването Петър Москов, министърът на отбраната Николай Ненчев.

Обвиненията към Ангеличин бяха за това, че МВнР не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорска фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Ставаше дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Прокуратурата твърдеше, че външното министерство е изплатило на фирмата близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на обвинението беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Ангеличин беше обвинен в безстопанственост, защото не е изпълнил задължението си да контролира работата на шефовете на дирекциите „Бюджет и финанси“ и „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“. Тази му отговорност била възложена със заповеди на министъра, но ВКС установи, че никъде в тези заповеди не се говори за подобна отговорност на Ангеличин, а накрая и прокуратурата не поддържаше обвиненията.

Делото продължи близо 3 години, а на първа инстанция спецсъдът осъди Ангеличин на 4 години затвор и 4000 глоба. Макар да беше оправдан от следващите две инстанции, осъдителната ефективна присъда също е сред аргументите за по-високо обезщетение за вреди, което обаче дължи прокуратурата.

В показанията си пред градския съд, жената, с която Ангеличин живее на семейни начала, и негов приятел са свидетелствали, че той е изпаднал в шок и бил изключително притеснен от воденото срещу него дело, особено след като бил и осъден ефективно на първа инстанция. Част от близките му се отдръпнали от него, останал безработен, като в последните 20 години се занимавал изцяло с обществена дейност – преди да стане зам.-министър, Ангеличин бил зам.-кмет, а преди това два мандата общински съветник, бил и сред учредителите на ДСБ.

Той се притеснявал и за това, че няма да може да издържа децата си, ако отиде в затвора. Жена му е свидетелствала, че след като бил осъден на първа инстанция, тръгвал вече към съда с мисълта, че може и да не се върне вкъщи и оставя самотна майка с две деца. Негов приятел пък е дал показания, че Ангеличин изпаднал в социална изолация и с политическата му кариера било свършено.

Той обаче не е съгласен, че обвинението е сложило край на политическата кариера на Ангеличин и му е попречило да участва в парламентарните избори миналата година. В решението на два пъти е отбелязано, че Ангеличин е бил подсъдим с Даниел Митов, който след края на процеса стана депутат от ГЕРБ и дори беше кандидат на партията за премиер.

„Следователно недоказано е, че т.н. репутационни вреди от процесното обвинение са изключително тежки с трайни последици за публичния образ на ищеца, въпреки че съдът приема за закономерна последица възпрепятстването на политическата кариера, основана на обществено доверие, по време на наказателното преследване“, пише съдът.

Според САС по-високо от обичайното обезщетение е дължимо и заради това, че към хората на високи позиции, очакванията за почтеност също са завишени, а обвинението е било именно във връзка с работата на Анеличин. За да му присъди обаче по-ниско обезщетение от това на първата инстанция, апелативният съд отбелязва, че няма данни за влошено здраве на бившия зам.-министър, делото е продължило в разумен срок и той не е бил с мярка за неотклонение.

Не на последно място САС подчертава, че по същото време срещу Ангеличин имаше и второ дело, по което той също беше осъден на първа инстанция и оправдан след това. Ставаше дума за купуването на телефонни централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Според апелативния съд моралните вреди, които Ангеличин е търпял от двете дела не могат да бъдат отделени, което налага и по-ниско обезщетение само по обвинението за самолетните билети.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук