Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ ще бъде поискана за шестима от седемте задържани за нелегален износ на лекарства за онкоболни. Прокуратурата обяви днес, че ще иска тези действия.

За седмия задържан ще бъде поискана мярка „домашен арест“ поради здравословни причини.

За разлика от случаите с политици, Прокуратурата не съобщава имената на заподозрените лекари, незнайно защо.

Сред задържаните са двама лекари от столичната болница „Йоан Павел“, фармацевт от болницата „Свети Мина“ в Благоевград, посредник на фирма за износ на медикаменти и още трима души.Специализираният  наказателен съд заседава по искането на прокуратурата.

За разлика от случаите с политици, Прокуратурата не съобщава имената на заподозрените лекари, незнайно защо.

Припомняме, че че акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП се проведе след обяд на 4 октомври в СБАЛО „Св. Мина“ ЕООД-Благоевград.

Към 20 ч. същия ден директорът на онкоболницата д-р Георгиев избегна журналистите, излизайки с автомобил от подземния паркинг. От там излязоха още два автомобила със софийска регистрация.

Не бе дадена никаква информация за проверката, благоевградският адвокат Албина Анева влезе за 20-на минути в Специализираната болница за активно лечение по онкология, но на излизане отказа информация какво се случва вътре.

„Питайте Специализираната прокуратура“, каза лаконично адвокат Анева.

След това наблюдаващият прокурор Лилия Манолова описа двете схеми. По нейни думи лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.

Според разследващите, лекарствата за онкоболните били изнасяни през лицензирани фирми към страни от Европейския съюз.

Другата схема била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани в пациентите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!