Дилян Николчев
на снимката: доц. Дилян Николчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг изследователят в областта на църковното право и преподавател по богословие доц. Дилян Николчев коментира отказа на Българската православна църква да подкрепи исканото от Московската патриаршия свикване на общоправославен събор по въпроса за автокефалията на украинската църква.

По негови думи българските архиереи все повече се опитват да се отдръпнат от Москва и то най-вече заради политическите действия на Московския патриарх Кирил.

„Очевидно е, че родните ни архиереи в някаква степен се дистанцират от Москва, най-вероятно поради опита, който изпитаха върху гърба си от патриарх Кирил и сътрудниците му през последните няколко години – грубо и нагло имперско поведение, налагане на политически позиции в една автокефална църква.”

Според Николчев обаче в българската църква все още има представители, които се опитват да се потчиняват на Москва. Един от тях е Ловчанският митрополит Гавриил, който според Николчев е „ноторно известен с безпрекословното си послушание пред Москва. Именно митрополит Гавриил е предложил да се подкрепи искането на Московската патриаршия.

Според доц. Николчев в момента Московската патриаршия е в паника заради решението на Фенер да даде автокефалия на Украинската църква. Затова и руските архиереи търсят сътрудничество от останалите поместни църкви в борбата си това да не се случи. Доц. Николчев обаче е на мнение, че заради политическите действия на църквата в Русия ще се намерят все по-малко такива.

Цялото интервю с доц. Дилян Николчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук