Порошенко, църква

В събота в Киев, в катедралата „Света София“, под егидата на Константинополската патриаршия и в присъствието на украинския президент, се проведе обединителен събор. На него бе обявено създаването на нова църковна структура в страната – местната автокефална православна църква, начело с митрополит Епифаний.

Историческият събор на православните свещеници в Киев създаде Украинска църква, независима от Русия, обяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от АФП.

„Случи се – заяви държавният глава пред миряните, събрали се пред църквата „Света Софѝя Киевска“, една от най-популярните забележителности в украинската столица – Този ден ще остане в историята като свещен ден, в който бе създадена автокефалната православна църква на Украйна. Денят, в който най-накрая получихме нашата независимост от Русия.“

Представителят на новата църква в Украйна архиепископ Евстратий съобщава, че в уставните документи на църковната организация се вписва името „Православна църква на Украйна“.

„В устава, който бе приет днес, е написано названието „Православна църква на Украйна“, но в същото време ще бъде законно да се нарича Украинска православна църква. Мисля, че в близко бъдеще всички тези неща ще бъдат формулирани и обяснени по-точно“, казва архиепископът.

Той отбелязва, че „преди началото на обединителния събор двете църкви – Киевският патриархат и Автокефалната църква – са провели свои собствени събори и са решили да се саморазпуснат.

По думите на Евстратий, оглавяващият по-рано Киевски патриархат, Филарет сега се нарича почетен патриарх в новата църковна структура.

„Патриарх Филарет е почетен патриарх в новата украинска църква според устава, той е първият сред членовете на синода, тази длъжност е определена след него“, посочва архиепископът.

Историческия събор в Киев, за създаване новата национална църква бе ход, заклеймен като схизма от руското духовенство. Съборът се свика, след като Вселенският патриарх Вартоломей I от Константинопол, духовният лидер на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската църква от Москва. Константинополската патриаршия вече обяви, че Томосът за автокафалия ще бъде връчен на Укроинската църква на 6 януари.

В знак на протест Руската православна църква прекъсна връзките си с Константинопол. Освен това от Руската православна църква изказаха опасения, че всички нейни църкви в Украйна могат да бъдат иззети. Преди събора патриарх Кирил – главата на Руската ортодоксална църква, призова религиозни и световни лидери да предпазят вярващите в Украйна от преследване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!