Под наслов „Срещу корупцията и грабежа –  заедно за България“ социалистите се събраха на традиционния си събор по това време на годината, но не на Бузлуджа, а пред сградата на Министерския съвет.  Промяната се наложи след като пандемията с коронавирус отмени масовото събитие на социалистите на традиционното място и те решиха да съберат привържениците си в центъра на София.

Шествието на БСП тръгна в 10.30 от площад „Александър Невски“, премина през улица „Георги Раковски“ и булевард „Княз Александър Дондуков“ като за кратко демонстрантите се спряха пред сградата на КЕВР. Водачите на митинга заявиха, че това е ядката на корупцията в страната. 

След това социалистите  се отправиха към т.нар. триъгълник на властта.

Стотици привърженици на БСП  от цялата страна скандираха „Оставка“ и „10 шкафчета стигат“ пред сградата на правителството.

Нинова: Битката днес е за морала, но и за хляба

 

Начело на митинга очаквано застана лидерът на БСП Корнелия Нинова, която призова за свобода и справедливост.

„Днес борбата е за морала, битката по улиците е за морала, но битката е и за хляба, за работните места, за това всяко дете да може да се образова, да може всеки от нас да има достъп до здравеопазване, да има справедливи доходи, достойни пенсии, да има чиста природа и да пазим плодородната си земя“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на митинга пред Министерския съвет.

Пред социалистите на жълтите павета говори и депутатът от БСП Румен Гечев. По думите му през 2009 г. Борисов е поел управлението на страната при икономически растеж от над 6%, а днес страната е на дъното на всички класации в Европа.

„Ние сме най-бедната страна в Европейския съюз, страната с най-силна социална поляризация. Бедните хора все по-бедни, богатите вси по-богати. Ние сме най-неконкурентоспособната икономика, с най-висок дял на сенчестия сектор, с най-висока корупция“, заяви Румен Гечев.

Митинг по време на масови протести

Това не е първият път, в който съборът от  Бузлуджа се мести в столицата.
По време на антиправителствените протести през 2013 година, митингът беше в подкрепа на правителството на БСП и ДПС на 27-ми юли.

На 17 август същата година социалисти прекараха няколко часа пред Народното събрание, за да подкрепят правителството, срещу което протестираха десетки.

В момента ситуацията е по-различна. Отново митингът се провежда по време на масови протести, но този път от БСП са в опозиция.

Въпреки че протестиращите многократно се разграничават от всички парламентарни партии все пак от левицата твърдят, че са част от протестите защото исканията им са общи- оставка на правителстовото и на главния прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!