Марияна Николова, летния сезон
на снимката: Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

Вицепремиерът  Марияна Николова, която вече е и министър на туризма призова българите да изберат черноморските ни курорти за почивка през това лято, защото предлагат добри и безопасни хотели и прекрасни плажни ивици.

„Приоритет в условията на пандемия е да стимулираме българите да почиват в страната, независимо дали на море, на планина или в СПА курортите. По този начин ще подпомогнем българската икономика и ще компенсираме отлива на чужди туристи“, заяви Николова по време на срещата с ръководствата на морските курорти „Албена“, „Св. Константин и Елена“ и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

От бранша са отчели, че юли е по-добре в сравнение с юни, а през август и септември се очаква нормален сезон.

Като цяло тази година ще бъде по-слаба в сравнение с 2019 г. и около 25% от хотелите в комплекса въобще няма да отворят, припомнят хотелиерите от Албена.

Основните туристи през този сезон са предимно българи, които нямат и кой знае какви възможности да почиват на друго място заради ограниченията да пътуват.

Освен  българи по родното Черноморие почиват  и румънци и германци.

От бранша настояват за агресивна реклама за сезон 2021

От „Албена“ АД са доволни от икономическата мярка за запазването на работните места 60/40, която за туризма става 80/20, но според тях трябва да бъде удължена и доразвита.

Необходима е и агресивна реклама на България в Европа за сезон 2021 и затова трябва да се възстановят туристическите представителства на страната в чужбина.

Същите проблеми са поставили от курорта „Свети Константин и Елена”.

Вицепремиерът Николова се ангажира бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите.

Според нея субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната в Западна Европа.

Министерството на туризма ще работи в тясно сътрудничество с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за подготовката на програмите за балнеология и СПА у нас на германските туристи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!